Hälften av sjukskrivningarna beror på psykisk ohälsa Foto: TT

Västra Götalands län gick miste om flera miljarder på sjukskrivningar

Publicerad

Under 2018 gick Västra Götaland miste om 4,2 miljarder kronor på grund av sjukskrivningar. Det betyder att det är en ökning med drygt 88 miljoner kronor sedan 2017, enligt en ny rapport från pensionsbolaget Skandia.

Siffrorna visar vad kostnaden blev för uteblivet arbete på grund av sjukskrivningar under 2018. I rapporten kan man även se tydligt att den psykiska ohälsan har ökat, då hälften av alla sjukskrivningar under perioden var relaterade till psykisk hälsa.

Uteblivet arbete på grund av psykisk ohälsa fick en slutnota på 2,1 miljarder kronor i länet. Skulle det däremot minska med bara en tredjedel skulle länet kunna spara mer än 698 miljoner kronor per år. Vilket motsvarar löner till 1 746 sjuksköterskor.

– Trösklarna till samtalsterapi för de som är på väg in i psykisk ohälsa måste sänkas och tillgängligheten måste kraftigt förbättras, säger Skandias hälsostrateg Kristina Hagström i ett pressmeddelande.

Uträkning av kostnaden

Visa

Rapporten utgår från antal sjukskrivningsdagar då sjukpenning och rehabiliteringspenning har betalats ut. Det vill säga sjukperioder som är längre än 14 dagar.

Siffrorna syftar till att uppskatta värdet av inbetalade skatter som gått förlorat eftersom arbete inte utförts under dessa dagar.

Siffrorna gällande kostnaderna på grund av psykisk ohälsa utgår från att psykisk ohälsa står för en lika stor andel av samhällsförlusten som andelen av Försäkringskassans registrerade sjukskrivningar.

källa: Skandia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer