Foto: TT

Västra Götalandsregionens kulturbudget i topp

Publicerad

Drygt 1,1 miljarder, eller 685 kronor per person. Så mycket pengar la Västra Götalandsregionen på kultur under förra året. Det gör regionens kulturbudget till den största i landet.

Inget annat landsting lägger lika mycket pengar på kultur som Västra Götaland, visar en ny undersökning från Myndigheten för Kulturanalys. Annika Tännström (M), ordförande i regionfullmäktige, säger att kulturen är en viktig del av samhället.

Annika Tännström (M) är ordförande i regionfullmäktige. Hon beskriver kultur som en viktig del av livet. Foto: VGR

– Människan lever inte av bröd allena, som man brukar säga. Kultur stimulerar våra sinnen och utmanar vårt tankesätt.

Vad tycker du om att Västra Götaland lägger mest pengar, både per person och totalt sett?

Det är svårt att jämföra, eftersom jag inte vet hur det ser ut i andra landstingsdelar.

Ska bära sina egna kostnader

En stor del av kulturen måste bära sina egna kostnader, genom att besökare betalar för sina upplevelser, säger Annika Tännström. Samtidigt tycker hon att exempelvis Göteborgsoperan behöver subventioneras, för att det annars skulle bli för dyrt för många att gå dit.

– Det är otroligt viktigt att visa den här världen för barn. Själv såg jag Trollflöjten på TV 1972. Det var en helt ny värld som öppnade sig, säger Annika Tännström.

Hur ser man till att alla invånare får ta del av kulturen?

– Bland annat genom att stora kulturinstitutioner gör turnéer och genom biosändningar från evenemang. Kollektivtrafiken är också jätteviktig, att det går att ta sig runt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.