Genrebild Foto: TT

Västsvensk domare misstänks för tjänstefel

Publicerad

En 16-åring som dömdes för våldtäkt blev efter domen fortsatt häktad. Häktningsbeslutet överklagades och nu anmäls domaren misstänkt för tjänstefel.

En domare vid en tingsrätt i Västsverige anmäls av Statens ansvarsnämnd för ett fel denne ska ha begått i sin tjänst. 

Det var i somras som domaren efter en fällande dom i ett våldtäktsfall bestämde att en 16-åring som dömdes för våldtäkt och medhjälp till våldtäkt skulle hållas fortsatt häktad.

Saknade laglig grund

16-åringen överklagade häktningsbeslutet och fick rätt. Hovrätten för Västra Sverige ansåg att beslutet saknade laglig grund. Statens ansvarsnämnd bedömer nu att beslutet var gjort på felaktiga grunder och domaren i fallet är därför anmäld som skäligen misstänkt för tjänstefel.  

”Är som en polisanmälan”

– Det här är ett mycket initialt skede. Det är som en polisanmälan kan man säga men det görs en anmälan till Åklagarmyndigheten, säger Erik Lindberg, vice ordförande för Statens ansvarsnämnd till P4 Väst.

Det är upp till åklagarmyndigheten att bestämma om en förundersökning ska inledas eller inte.

Till P4 Väst säger Erik Lindberg att det ett par gånger de senaste åren har kommit in felaktiga häktningsbeslut som Statens ansvarsnämnd sedan skickat vidare till åklagarmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.