Jerry Lewis är en av Roland Utbults (KD) ungdomsidoler. Nu ska han resa till Louisiana för att lära sig mer om honom – på skattebetalarnas bekostnad. Foto: TT/SVT

Västsvensk politiker får skattepengar för att söka rockens rötter

Publicerad

Sångaren och politikern Roland Utbult (KD) får pengar av riksdagsförvaltningen för att på plats i den amerikanska södern lära sig mer om rockens och bluesens rötter. Den tio dagar långa resan beräknas kosta 21 000 kronor plus traktamente för tio dagar.

Roland Utbult (KD) representerar i riksdagen Västra Götaland, västra.

I början av februari ger han sig betydligt längre västerut, nämligen till Louisiana och Mississippideltat i södra USA. Där vill han studera rockens och bluesens rötter.

Resan betald

För detta har han ansökt om ”enskild utrikes tjänsteresa” och får en stor del av kostnaden för resan betald av riksdagsförvaltningen, det vill säga av skattebetalarna.

– Ja, vi får en viss summa för studieresor varje mandatperiod. Jag sitter i kulturutskottet och har ett starkt intresse för musik som jag själv också växte upp med. Rock´n´roll och dess rötter med bland andra Jerry Lewis som bodde i det området.

Kulturfråga

De flesta får ju betala ur egen ficka för att tillfredsställa personliga intressen?

– Jo, men jag sitter i kulturutskottet och det är en kulturfråga det här. Den här musiken... Det är ju rötterna för västerlandets musik. Jag är själv kulturarbetare och tycker det är jätteintressant.

Men hur kommer detta skattebetalarna till gagn i slutänden?

– Det kan man ju fråga sig om väldigt mycket. Men med ökad kunskap kommer jag väl på något sätt att kunna bibringa den kunskapen. Dels i mitt politiska arbete, men överhuvud taget att förkovra sig om de rötter som vi har. Det kan ju  inte vara fel.

Betala själv?

En del kanske tycker att man får betala sin semester själv?

– Ja, men det mesta får jag faktiskt betala själv, ur egen kassa. Och resan sker under en plenifri vecka, alltså när vi inte har några sammanträden i utskotten, säger Roland Utbult.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer