Stora klimatprotester pågår hela veckan i Berlin. Katja Bergman från Göteborg är en av dem som deltar. Foto: SVT

Västsvenskar i klimatprotester i Berlin – använder olagliga metoder

Uppdaterad
Publicerad

De blockerar trafik, har ockuperat en bro och sover på gatorna. I Berlin har det den senaste veckan pågått stora klimatprotester. På plats är flera västsvenskar och deltar i aktioner som använder sig av civil olydnad.

– Vi har försökt allt annat i 30 år, att vi bryter mot lagen nu är nödvändigt, säger göteborgaren Katja Bergman.

Klimataktivister utför i veckan aktioner runt om i Europa och försöker att skapa uppmärksamhet för sina klimatkrav. Det är rörelsen Extinction Rebellion som ligger bakom de samhällsstörande protesterna i Berlin. På plats finns enligt rörelsen omkring 250 svenskar i alla olika åldrar, varav 60-70 personer är från Västsverige.

– Jag är här för att jag menar att vi väldigt snart behöver ta väldigt mycket ansvar för de stora och svåra klimatfrågorna, säger Astrid Roxenholt, pensionerad lärare från Göteborg.

Bron utrymdes

Hon och flera svenskar var under torsdagen en del av ockupationen av Marschallbrücke i centrala Berlin, i närheten av stadens regeringsbyggnad. Under fredagen utrymdes bron.

– Jag är väldigt förundrad och förskräckt över att bildning

Astrid Roxenholt, pensionerad lärare från Göteborg. Foto: SVT

, våra lärosäten och våra forskare inte har haft någon större betydelse för klimatarbetet. Varför får forskare anslag om man sedan inte bryr sig om vad de kommer fram till?

Civil olydnad

Extinction Rebellion menar att de använder sig av icke-våld och civil olydnad som metoder för att sätta press på samhället. Aktivister har i flera dagar blockerat broar och vägar i Berlin för att stoppa bil- och kollektivtrafiken. Protesterna har orsakat stopp och omfattande trafikproblem hela veckan. 

Rörelsen har också protesterat utanför de tyska kristdemokraternas, CDU:s, huvudkontor och på andra platser i staden som för aktivisterna kan ha politiska eller strategiska värden.

– Det ger så mycket att samlas och göra massaktione

Katja Bergman från Göteborg. Foto: SVT

rna och känna kraften tillsammans med andra, säger Katja Bergman från Göteborg.

Vid flera tillfällen har det lokala tyska polisen tvingats att bära bort aktivister för att få ordning på trafiken. Enligt Extinction Rebellion har flera svenska aktivister förts bort med polisbil, men ingen ska ha blivit delgiven misstanke om något brott.

Hur ser du på att ni använder olagliga metoder?

– Jag ser det som helt nödvändigt i det här läget. Vi har försökt allt annat i 30 år, att vi bryter mot lagen nu är nödvändigt. Jag tänker att vi inte kan spela med i de här reglerna, det är reglerna som måste ändras, säger Katja Bergman.

Hela familjen är med

För vissa har protesterna blivit ett familjeäventyr. Ku

Foto: SVT

ngsbackafamiljen med farfar Staffan, pappa Benjamin och dotter Dagmar Börjesson samt mamma Malin Jakobsson är på plats tillsammans.

– Det är ett tillfälle att göra något för att påverka beslutsfattare. Det känns viktigt att få ut budskapet att vi vill ha en förändring fort, säger Malin Jakobsson, 31 år. 

– Dagmar är inte ens ett år, men det är hennes framtid vi vill försöka rädda.

”Beredd att ta sitt straff”

Familjen har varit i Berlin hela veckan. När farfar Staffan Börjesson, 63 år, berättar om när barnbarnet Dagmar Börjesson under en aktion dansade framför det kända Berlinmonumentet Siegessäule får han tårar i ögonen.

– Med civil olydnad är man öppen med sin identitet och är beredd att ta sitt straff, det är en skiljelinje. Under de förutsättningarna tycker jag att det är helt okej. Genom historien finns det exempel på att samhällsproblem har lösts genom civil olydnad, säger Staffan Börjesson.

Kräver polisresurser

Enligt en kapten vid Berlins delstatspolis som SVT Nyheter Väst pratat med innebär protesterna väldigt mycket arbete för polisen. Men han menar att det är protester och inte upplopp.

– Varje dag är det protestaktioner och vägblockeringar som vi måste hantera. Inte bara för de som protesterar utan även för alla som bor i Berlin, säger han.

– För vår enhet så har alla planerade uppdrag ersatts av oplanerade uppdrag. Det kostar väldigt mycket pengar så klart och det kräver mycket tid och arbetskraft.

Extinction rebellion:

  • Extinction Rebellion (utrotningsupproret) är en internationell proteströrelse som vill uppnå radikal förändring i syfte att bromsa den klimatkris och ekologiska kollaps som hotar mänskligheten.
  •  Rörelsen, som förkortas XR, har ett timglas som sin symbol. Aktionerna ska följa principer om civil olydnad och ickevåld, enligt XR:s plattform.
  • Kampanjgruppen bildades 2018  och är starkast i Storbritannien, men det finns grupper även i USA, Sverige och i ett 40-tal andra länder. I Sverige verkar gruppen främst i Göteborg, Stockholm och Malmö.

Rörelsens krav:

  •  att politiker utropar ett klimatnödläge för att göra krisen synlig för alla.
  •  att råd bildas med medborgare som ska övervaka att politikerna uppfyller de mål man har beslutat om på klimattoppmöten.
  •  noll nettoutsläpp av koldioxid till år 2025.
  •  större insatser för den biologiska mångfalden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.