Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Då återupptar Västtrafik biljettkontrollerna ombord Foto: SVT/Västtrafik

Då återupptar Västtrafik biljettkontrollerna ombord

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 30 mars har kontrollanterna på Västtrafik arbetat med ändrade rutiner och bara utfört på- och avstigningskontroller. Men från och med nästa vecka kommer de återigen att kontrollera biljetter ombord på bussar, tåg och spårvagnar i regionen.

– Vi ser att resandet ökar men att biljettförsäljningen inte följer med, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik.

Stickprovskontroller ombord har inte utförts sedan slutet på mars, och motiveringen till beslutet är att man sett en risk att kontrollanter kunnat bidra spridningen av covid-19 i kollektivtrafiken. Men från och med nästa vecka kommer man återigen att kontrollera biljetter ombord, och under hösten är det tänkt att kontrollanterna ska bli ännu fler. Från 80 till 100 stycken.

Vad innebär detta för säkerheten för passagerarna ombord?

Vi kommer att testa det här tillsammans med resenärerna och anpassa oss till hur trångt det är så att vi kan fortsätta hålla avstånd. Det viktiga är att det blir fler kontroller nu, för vi ser att resandet ökar men att biljettförsäljningen inte följer med, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik.

Hur kommer kontrollanterna att fördelas i regionen?

I dagsläget har vi ju öppen påstigning överallt i regionen eftersom framdörrarna på bussarna är stängda. Vi börjar ändå kontrollera mer i Göteborg för resandet är störst där, men kommer stegvis att kontrollera mer även utanför Göteborg, säger Maria Björner Brauer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer