Foto: SVT

Västtrafik storsatsar på biljettkontroller – kostnad: 700 miljoner

Publicerad

Enligt underlag från 2017 kostar tjuvåkandet Västtrafik 100 miljoner per år. För det nya femåriga avtalet med biljettkontroller får Västtrafik betala 700 miljoner kronor, 140 miljoner per år.
- Kostnaden 100 miljoner är en gammal siffra och där har vi räknat i underkant. Det utökade antalet kontroller är ju också tänkt att skapa trygghet och en ökad servicekänsla hos resenärerna, säger Peter Hermansson (M) styrelseordförande ,Västtrafik.

Antalet biljetter som kontrolleras ska i och med det nya avtalet fyrdubblas, från 2,5 miljoner till 10 miljoner utförda kontroller per år.

– Vi är övertygade om att fler synliga kontrollanter motverkar fuskåkning, på samma sätt som fartkameror motverkar fortkörning på vägarna, säger Peter Hermansson (M).

I april 2020 är det tänkt att de nya kontrollerna ska börja att aktiveras.

– Vårt långsiktiga mål är ju att till 2025 dubblera det hållbara resandet jämfört med 2006 och då är det viktigt att vi ökar synligheten och på sikt påverkar attityden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer