Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Västtrafiks vd Lars Backström säger att de kommer göra allt de kan för att det ska vara möjligt med fysisk distansering på deras fordon i höst. Foto: SVT/TT

Västtrafiks drag: Tittar på gymnasieelevernas resande

Uppdaterad
Publicerad

Snart är gymnasieeleverna tillbaka i skolorna men med terminsstarten ökar också risken för trängsel och därmed smittspridning på exempelvis bussar och pendeltåg i regionen.

Västtrafik kommer att förstärka antalet turer på flera linjer från och med 17 augusti, och de tittar även på sträckor där trängsel kopplat just till gymnasieelever finns.

– Det kan röra sig om vissa tåg i Bohuslän, det kan handla om att förlänga peak-tider i spårvagnstrafiken, säger Lars Backström, Västtrafiks vd om det pågående arbetet.

Senare skoldag i Göteborg

Västtrafik har tidigare bett kommunerna se över om det går att skjuta på skoldagen för att minska belastningen i rusningstrafik, något som exempelvis Göteborgs stad nu nappat på. Lidköpings kommun kommer delvis bedriva undervisningen på distans även under hösten, för att minska trängsel både på skolorna och i kollektivtrafiken.

Ingen förändring i Uddevalla

Men i Uddevalla, där ungefär 40 procent av eleverna pendlar till gymnasieskolorna, är det inte ett alternativ i nuläget.

– Det beror dels på lokalanvändningen och komplexiteten i schemat. Men det beror också på den höga andel elever som faktiskt pendlar till våra gymnasieskolor. De kommer hem sent och startar tidigt, så att skjuta skoldagen är väldigt svårt, säger Stefan Einarsson, gymnasiechef i Uddevalla.

Att minska trängsel på allmänna platser är inte bara upp till gymnasieeleverna, Folkhälsomyndighetens rekommendation är att de som kan fortsatt ska jobba hemifrån, även under hösten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer