Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför har Skaraborna börjat spola ner våtservetter i toaletten? Orsaken är fortfarande ett mysterium. Häng med till reningsverket där servetterna blivit ett stort problem. Foto: George Adam/SVT

Våtservetter stoppar reningsverket i Skara – måste rensa varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har Bernstorps grovreningsverk i Skara haft stora problem med våtservetter som fastnar i maskinerna som ska rengöra avloppsvattnet, något som förbryllar VA-chefen, Sven-Eric Stenermark.

– Jag har aldrig varit med om att våtservetter kommer in i så här stor mängd, säger han. 

Problemet med våtservetter har pågått under snart ett halvår. Förutom att de orsakat merarbete för de anställda på reningsverket så har det även andra konsekvenser. Något som Skaraborgs Läns Tidning var först med att rapportera om.

– Det är en helt onödig miljöbelastning och kostnader i form av arbetstid. Vi lägger nästan 200 000 per år på att köra bort alla grejer som inte skulle hamnat i vattnet från början, säger Sven-Eric Stenermark.

Orsaken – ett mysterium

Men var våtservetterna kommer ifrån är ännu oklart. Tidigare rensades verket bara några gånger per år från servetterna – nu är det varje dag.

– Det är så onödigt, det är så otroligt onödigt, säger VA-chefen.

Man har försökt spåra var servetterna kommit ifrån, men har ännu inte fått något svar. Man har även gått ut med information till Skaraborna.

– Vi tänker 'var ska det sluta' och hur länge ska det hålla på? Lösningen är att fortsätta informera, säger Sven-Eric Stenermark.

Vad skulle du vilja säga till Skaraborna?

– Att bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper och ingenting annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.