När mannen skulle riva elledningarna var strömmen fortfarande på. Foto: TT

Vattenfall brast i ansvar – man fick livshotande skador

Publicerad

Mannen skulle påbörja ett rivningsarbete av elledningar i Örtorp, utanför Uddevalla. Men trots noggranna säkerhetsrutiner hade Vattenfall inte stängt av strömmen.

När mannen skulle börja med att demontera transformatorn visade det sig att den fortfarande var ansluten till ellnätet. Mannen fick livshotande brännskador över nästan hela kroppen.

Arbets- och miljödomstolen menar att Vattenfall, som enligt arbetsmiljölagen har skyddsansvar, har åsidosatt sitt ansvar att kontrollera att ledningarna var spänningslösa, eller inte givit mannen tillräckligt med information så att han kunde utföra sitt arbete utan risk.

– Säkerheten för våra medarbetare är en av våra viktigaste områden, och all personal får regelbunden utbildning inom det senaste inom elsäkerhet, säger Katrin Lemming Thulin, pressansvarig på Vattenfall.

Böterna går till staten

Företagsboten på 800 000 kronor är pengar som företagen betalar till staten, och är alltså inget skadestånd till mannen som skadades.

– Boten är utfärdad nu, så nu får vi se om företaget bestrider den eller inte. Om de gör det så kan fallet bli föremål för en domstolsprövning, säger kammaråklagare Bo Lindgren.

Storleken på företagsboten anser Bo Lindgren vara motiverad på grund med hänsyn till rådande praxis.

Mannens skadestånd regleras av hans arbetsskadeförsäkring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.