Från och med första juni måste man vara 15 år fyllda för att köra vattenskoter. Foto: Hasse Holmberg / TT

Polisens oro för vattenskotertrenden: ”Många kör över sin förmåga”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har vattenskotertrenden nått även Västkusten, enligt polisen. Polisen uttrycker en stark oro över att förarna kör alldeles för fort, och för nära andra människor.

– Vi är jätteoroliga att fler olyckor sker, säger Marie Felten, sjöpolis i Göteborg.

Även om vattenskotrar har funnits i flera år har de inte riktigt blivit ett intresse för västkustborna. Inte förrän nu. Det menar sjöpolisen i Göteborg, som den senaste tiden har märkt en ökning av vattenskotrar på Västkusten.

– Det har bara exploderat i år, säger Marie Felten, polis vid sjöpolisen i Göteborg.

Nyhetsöversikt i Väst

Saknar respekt

Samtidigt har det varit fler incidenter med vattenskotrar i området. Och det händer när vattenskoterförarna kör alldeles för fort, menar sjöpolisen.

– Det går väldigt fort att komma upp i höga hastigheter. Och det är väldigt många som kör över sin förmåga. Samtidigt har de kanske inte respekten för andra faror på sjön, förklarar Marie Felten.

Hon menar att vattenskoterförarna kör alldeles för nära badplatser, nära förtöjda båtar, kanoter eller simmare. Även om det är fri fart ute på havet, måste man ta hänsyn till andra båtar och följa sjöfartsreglerna, framhåller Felten.

– Man tror att man kan köra lite hur som helst, men en vattenskoter är ett fartyg på havet som vilket som helst. Vissa kör sicksack mellan båtar. Eller vid badstränder. Och där har vattenskotrar inte att göra, det är direkt olämpligt.

Vill se strängare regler

Det är i dag åldersgräns på 15 år för att köra vattenskoter. Men sjöpolisen efterlyser någon slags utbildning med förarbevis för att få köra. Vattenskotrarna kan gå uppemot 60 knop, vilket är runt 110 km/h, menar Felten.

Hon förklarar att det är särskilt riskabelt att köra vattenskoter på Västkusten. Här finns skärgården med många öar som skymmer sikten.

– Det har varit några riktigt tråkiga olyckor där folk har blivit riktigt skadade, säger hon och fortsätter:

– Det är som en motorcykel på vatten. Och man har ingen skyddsanordning, ingen hjälm. Om man får ett kast eller kör emot något kan det gå hur illa som helst. Vi är jätteoroliga att fler olyckor sker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsöversikt i Väst

Mer i ämnet