Foto: SVT

Vattenspelet blev en trafikfara

Uppdaterad
Publicerad

Bygget som kostat flera miljoner kronor har visat sig kunna vara en trafikfara. Vattenspelet på Göteborgs paradgata tvingas nu ha vakter för att garantera säkerheten.

– Vi är inte helt nöjda med den här utformningen när det gäller trafiksäkerhetsfrågan. Vi tycker att man skulle försökt få till en annan lösning helt enkelt, säger Axel Josefsson (M) i trafiknämnden.

Det är sällan som en fontän väcker så mycket känslor som det nya vattenspelet på Avenyn gjort. Fontänen är en del av en uppfräschning av det populära stråket, men eftersom allt är byggt mellan två tungt trafikerade körfält har det tillkommit vissa problem.

– Det är väldigt populärt och det innebär att det är väldigt mycket folk som går och vistas okontrollerat i fontänten. När de inte ser sig för så kan de hoppa ut i gatan och det var inte det som var syftet, säger Lena Törnros, projektledare på trafikkontoret.

Ingen ska bli skadad

Barn som springer fram och tillbaka över körfälten gör nu att kommunen får tänka om. Fontänen står kvar, men det ska byggas ett staket för att skydda mot trafiken. Tills dess kommer det, under sex veckor, finnas värdar som ska se till att ingen blir skadad.

Själva fontänen har kostat runt fem miljoner kronor, men hela uppfräschningsprojektet landar på närmare 30 miljoner kronor. 

Hur kan det ha blivit så här?

– Det är en bra fråga och det är det som vi i trafiknämnden också undrar. Vi har inte haft tillräckligt med insyn i det här ärendet så det är en sak som vi behöver förbättra, säger Axel Josefsson som är tveksam till beslutet att genomföra bygget.

– Det ligger nog inte på topplistan. Vi har nog fattat andra beslut som varit betydligt bättre än detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer