Foto: TT

Vattenverk i Lerum havererade – helt tomt på vatten

Uppdaterad
Publicerad

Vattenverket i Öxsjön stannade i natt utan att avge varningar till driftspersonal. På onsdagsförmiddagen var verket helt tomt på vatten.

Verket var helt tomt på vatten efter att det stannat under natten utan att avge någon varningssignal. Verket har startats upp igen och fungerar, enligt kommunen, men det tar tid att fylla på vatten.

Hela Lerum berörs, men klockan 10 hade centrala Lerum börjat få tillbaka vatten men med dåligt tryck i ledningarna. Därför uppmanar kommunen att spara på vattnet till verket fyllts upp helt.

Lerum

– Varningssystemet gav ingen signal så hela Lerums befolkning vaknade upp utan vatten i morse, säger Stefan Larsson, kommunikatör på Lerums kommun.

Vattnet tillbaka redan innan lunch

Men arbetet med att fylla på vattnet gick fortare än kommunen tänkt.

– Alla har fått tillbaka vatten nu förutom ett område, men vi räknar med att ska ha fått innan klockan halv tolv. Det gick snabbare än vi trott, så vi har inte behövt köra ut några vattentankar.

Vattnet kan vara missfärgat enligt Stefan Larsson, men är helt ofarligt. Kommunen kommer nu att utreda varför varningssystemet inte avgett några signaler.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lerum

Mer i ämnet