Limejuice kan orsaka utslag – så kallad phytophotodermatitis – om man får det på huden och vistas i solen. Foto: Fredrik Sandberg/TT/By Dragan Marjanovic (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Anledningen till att inte dricka limedrink i solen

Uppdaterad
Publicerad

På sommaren får en del mystiska hudutslag som till en början kan ge blåsbildning eller hudirritationer ibland i form av långsträckta partier. Det är hudsjukdomen phytophotodermatitis som kan ge svår klåda och smärta.

– Det här är en typisk säsongssjukdom. Och vi får frågor indirekt via primärvården och vårdcentraler, från distriktsläkare där man undrar vad det är för sjukdom, säger Mikael Alsterholm specialistläkare hud Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Smärtsamma blåsor

En sak som kan orsaka sjukdomen är när du lyckats spilla sommardrinken, som innehåller lime eller citron, när du sitter ute i solen på bar hud. Eller om du sitter ute i solen och rensar selleri och får växtsaft på händerna. Det är kombinationen av just växtsaften och solljuset som får huden att reagera.

Hur många drabbas?

– Jag gissar att det kan vara många, men det är nog en hel del som inte söker sjukvård, utan väntar en vecka tills symptomen har gått över. Det

Mikael Alsterholm specialistläkare hud Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto: Pressbild

är trots allt en lindrig sjukdom, och även om det kan vara ilsket smärtsamt att drabbas så läker den alltid, säger Mikael Alsterholm specialistläkare hud SU.

En annan ökänd växt som kan ge samma symptom är jättelokan, Heracleum mantegazzianum, som ibland förväxlas med björnlokan. Då kanske barnen sprungit med bara ben genom ett buskage av jätteloka i soljuset och fått de klassiska utslagen.

Läkarens råd

Här är en hand som fått utslag med blåsor. Personen spillde lime på handen och vistades i solen. Foto: By Katykidk (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Vad ska man då göra om man fått växtsaft från lime eller selleri på sig i solen – eller kommit i kontakt med jätteloka?

Läkarens råd: Skölj med vatten och kontakta läkare om det inte gått över efter en vecka.

– Phytophotodermatitisen kan ge en viss pigmentering efteråt, vilket är vanligt vid den här typen av hudreaktioner. Men som sagt, den är helt ofarlig, säger Mikael Alsterholm specialistläkare hud SU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.