Jonas Andersson (L) är ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i regionen. Han är nöjd med regionens införandemodell för nya läkemedel. Foto: SVT

Regionen: Inga planer på att ändra rutinerna

Publicerad

Västra Götalandsregionen är den enda region i landet som ännu inte börjat skriva ut cancermedicinen Lynparza. Detta beror på en införandeprocess av läkemedel som ibland kan tvinga patienter att vänta på sin medicin i uppemot fyra månader.

– Detta är något vi hamnar i emellanåt, säger ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Jonas Andersson (L) är ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen. Han är stolt över regionens införandeprocess, även om den ibland kan upplevas som ”knölig”.

Västra Götalandsregionens process går ut på att man tre gånger om året bestämmer vilka nya läkemedel som regionen ska bekosta, istället för att ge sjukhusen en pott med pengar att fördela hur man vill. 

Detta för att bland annat få en bättre kontroll över vilka läkemedel som används och vilka kostnader som uppstår.

– Vi avsätter en halv miljard kronor om året, men de pengarna räcker inte till allt. Det finns en bortre gräns, om vi inte ständigt ska höja skatterna. Så vi måste göra en avvägning, en prioritering, för att se vad det är vi har råd med, säger Jonas Andersson.

Ojämlik vård i landet

Västra Götalands-regionens process har kritiserats nationellt samt av regionens sjukhus för att vara för oflexibel, och för att bidra till en ojämlikhet inom vården i Sverige. Till exempel för att patienter i Västra Götaland får vänta på mediciner som patienter i andra landsting redan får utskrivna.

Men Jonas Andersson tycker trots allt att det är viktigt att regionen får göra sin egen prioritering, även om en medicin har blivit godkänt på nationell nivå.

– Det är klart att det inte är ett optimalt läge, men om vi vill göra en prioritering där vi jämför hur viktig är den här medicinen visavi en annan medicin så måste vi samla upp det här i de här tre omgångarna, säger han.

”Något vi hamnar i”

Att Pia inte får sin medicin utskriven från Sahlgrenska, till skillnad från patienter i samma situation i exempelvis Linköping, Lund och Umeå, kan Jonas Andersson inte annat än beklaga.

– Detta är något vi hamnar i emellanåt. Det finns alltid en viss försening kring detta och jag har full förståelse för den frustration som hon känner i det här fallet, säger han.

Regionen har inga planer på att ändra sina rutiner, men Jonas Andersson säger att man hela tiden inom Hälso- och sjukvårdsstyrelsen tittar på hur man kan göra processen bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.