Bostadsbolaget vill ombilda hyreslägenheter till andelslägenheter i Sandeslätt Foto: SVT

”Vi är tveksamma till en omvandling”

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbolaget i Göteborg planerar att omvandla 200 hyresrätter i Hammarkullen till andelslägenheter. Men moderbolaget, Förvaltnings AB Framtiden, är tveksamma till förslaget.

Lars Johansson (S) är styrelseordförande för Förvaltnings AB Framtiden. Enligt honom har koncernledningen varit tveksamma till planerna hela tiden.

– Du kan inte pantsätta en andelslägenhet, bankerna ger inte lån, säger Lars Johansson. Det innebär att alla inte kommer ha råd att köpa sin lägenhet.

Ej reglerat i lagstiftningen

Andelsmetoden är inte reglerad i svensk lag, därför har ett avtal som reglerar samägandet arbetats fram.

– Men våra jurister är väldigt tveksamma till innehållet och det är svårt för människor att förstå hur det här ska fungera, säger Lars Johansson.

Men Bostadsbolaget anser sig ha hittat en lösning.

– Det skulle vara att Bostadsbolaget går i borgen, säger Ulla Y Gustafsson (S), 1:e vice ordförande i Bostadsbolagets styrelse.

Villkor från kommunfullmäktige 

När Bostadsbolaget 2016 köpte 890 lägenheter i Hammarkullen var villkoret från kommunfullmäktige att 450 av dessa skulle ombildas till ägande.

– Det är därför vi jobbat fram ett förslag på något mittemellan bostadsrätt och hyresrätt, säger Ulla Y Gustafsson.

Jämlikt Göteborg

Bostadsbolaget tror att olika ägarformer långsiktigt ska bidra till en mer jämlik stad.

Jag är skeptisk till förslaget, säger Lars Johansson, styrelseordförande för Förvaltnings AB Framtiden. Foto: Förvaltnings AB Framtiden

För Ulla Y Gustafsson är det här ett sätt att behålla de hyresgäster som annars skulle flytta från området.

– Vi vill gärna att de ska bo kvar och att andra ska kunna komma dit, säger Ulla Y Gustafsson.

Stoppas tills vidare

Men även argumentet att projektet skulle bidra till integration ställer sig Förvaltnings AB Framtiden tveksam till. Nu har en arbetsgrupp bildats där alla dotterbolag i koncernen sitter med. Syftet är att hitta en bättre lösning för blandade boendeformer.

När förslaget är klart ska Förvaltnings AB Framtiden ta ett beslut om ägarmetoden. Därefter går frågan vidare till kommunfullmäktige, enligt Bostadsbolagets beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.