Mattias och Sebastian Ung pratar med brodern Alexander Ung om deras pappas dödsfall. Foto: SVT

Bröderna starkt kritiska till bemötande på Sahlgrenska: ”Vi fick inte ta avsked av vår pappa”

Publicerad

När bröderna Ung kom in till Sahlgrenskas akut för att leta efter deras pappa fick de enligt dem själva flera märkliga besked om hans dödsfall. De fick heller inte se pappan för att ta avsked.

Det var förra måndagen som brödernas liv förändrades, vilket beskrivs i den här artikeln.

När bröderna kom in till Sahlgrenskas akut, utan att veta vilket tillstånd pappan befann sig i, fördes de in till ett sorgerum.

– Där fick vi vänta i 45 minuter på att en läkare skulle komma. Vi visste ju inte ens att pappa var död, men kunde räkna ut själva, säger Sebastian Ung.

När en läkare kom ska hon ha sagt att pappan tyvärr hade hittats livlös av grannarna.

– Hon beskrev det som att pappa låg död i en buske när han hittades, att han redan haft hjärtstillestånd en längre stund när ambulansen kom fram, säger Sebastian.

Läkaren ska också ha sagt att det hela var ett polisiärt ärende och att man därför inte kunde säga så mycket om dödsfallet.

– Och när vi bad att få se pappa sa läkaren att det inte gick för att han redan hade förts till rättsmedicinska avdelningen.

Fick inget avsked

Bröderna fick lämna sjukhuset med en rad frågor ringades i huvudet.

– Jag tänkte att han kanske hade blivit rånad eller mördad, eller varför skulle det vara ett polisiärt ärende? säger Sebastian Ung.

Väl på plats vid pappans bostad fick alltså bröderna en helt annan version av grannarna. Då växte vreden och sorgen.

– Och när vi pratade med polisen som skulle ge oss pappas tillhörigheter förstod de ingenting om varför läkaren sagt att det var ett polisiärt ärende. Polisen hade inte varit inblandad överhuvudtaget.

Bröderna känner sig förda bakom ljuset och är ledsna.

– Vi fick inte ta avsked av vår pappa.

Verksamhetschefen för medicinmottagningen vid Sahlgrenska, Per-Olof Stotzer, svarar på SVT:s frågor i ett mejl:

”Vi beklagar förstås såväl dödsfallet som familjens upplevelse av vården. Vi kan inte uttala oss om specifika patientfall, men utreder nu själva vad som har hänt och uppmuntrar familjen att höra av sig till ledningen för akutmottagningen så vi kan prata om händelsen i lugn och ro.”

På frågan om varför bröderna inte fått ta avsked blir svaret:

”Vår rutin är att anhöriga får ta avsked av den avlidne. Varför det inte har skett enligt rutinen i det här fallet är ingenting vi uttalar oss om till någon annan än familjemedlemmarna.”

Hör sönerna berätta om händelsen i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sebastian och Alexander Ungs pappa Jan-Erik dog i hjärtstillestånd. Men bröderna har fått motstridiga besked från sjukvården om vad som hänt. Foto: SVT / Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer