Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren, anser att vi i praktiken fått ett undantagstillstånd som hotar välfärden. Foto: SVT

”Vi riskerar trettiotalsdepression och massarbetslöshet”

Uppdaterad
Publicerad

– Konsekvenserna av att i praktiken stänga ner ett samhälle blir enorma, varnar Johan Trouvé, vd på Västsvenska handelskammaren.
Han anser att regeringens budskap skapar panik och riskerar att leda till en djup depression inom några veckor.

Den 21 februari sa Johan Trouvé till SVT Nyheter Väst att mediebilden av en paniksituation var värre än coronaviruset. I dag har både AB Volvo och Volvo Cars meddelat att man stänger ner all produktion. Så har hans inställning förändrats?

– Nej! Den ensidiga kommunikationen från regeringen, myndigheter och media har varit etthundra procent inriktad på viruset och sjukdomen. Dagligen får vi rapporter om hur många som dött till följd av sjukdomen, säger han och fortsätter:

– Det skapar väldigt mycket oro, för att inte säga panik, vilket leder till att också fullt friska människor hamstrar toarullar och låser in sig.

Mer sans och balans

Han betonar att han inte vill negligera faran med coronaviruset på något sätt – en av hans bästa vänner kämpar just nu i respirator – men efterlyser lite mer sans och balans.

– Nedstängningen av ett samhälle kan få värre effekter än viruset. Det blir konsekvenser av att stänga ner företag, att uppmana människor att hålla sig hemma. Det här kan leda till en djup depression, som i USA på trettiotalet eller Tyskland på tjugotalet. Vi förlorar en hel generation som hamnar i massarbetslöshet, och människor dör av andra orsaker än viruset. Man måste ta med den risken i helheten!

Folkhälsomyndigheten har i ärlighetens namn inte uppmanat friska människor att stanna hemma. Men Johan Trouvé menar att det är den effekt man håller på att uppnå nu.

– Förslagsvis bör man säga att de som är friska ska leva så normalt som möjligt så länge man skyddar de utsatta grupperna. Jag har inga symptom – ska jag då inte kunna gå på restaurang ikväll eller boka övernattning på ett spa i helgen?

Snabba konsekvenser

Johan Trouvé är rädd att effekterna av dagens situation kan visa sig snabbare än någon har trott.

– När jag säger att vi med tiden kan få en mycket djup depression menar jag inte år utan veckor!

Han tycker att det vore bättre ur ett samhällsekonomiskt perspektiv om man gjorde allt för att skydda riskgrupperna, medan övriga skulle kunna leva vidare som vanligt. För de flesta under 70 år ger coronaviruset en relativt mild influensa.

– Egentligen skulle man använda militären för att se till att riskgrupperna inte utsätts för kontakt med andra nu! Det är det man skulle använda det offentliga till. Idag har vi i praktiken fått ett undantagstillstånd. Det är hög tid att balansera åtgärderna med andra samhällsperspektiv, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet