Bettan Byvald är socialarbetare i Angered och tidigare kommittésekretare hos nationella samordnaren mot extremism. Hon är orolig över att kommuner inte får information om barn som återvänt. Foto: TT/SVT

”De här barnen blir dubbelt svikna”

Uppdaterad
Publicerad

Cirka tio barn från Västsverige har kommit tillbaka till Sverige efter att ha levt hos terrororganisationen Islamiska Staten. Nu riktas skarp kritik mot Säpo då de inte informerat kommunerna om barnen som återvänt. – Det är så fruktansvärt hemskt, att vi inte ställer upp för de här barnen, säger Bettan Byvald, socialarbetare i Angered.

Bettan Byvald är socialarbetare i Angered och tidigare kommittésekretare hos nationella samordnaren mot extremism. Hon är orolig över att kommuner inte får information om barn som återvänt.

– De här barnen kommer hem med upplevelser som är utöver det vanliga. De har levt i terror, de har levt i skräck. De här barnen blir ju dubbelt svikna: Först tar föräldrarna med sig dem ner, sedan ser vi dem inte, säger hon.

Svenska IS-barnen

Hon berättar att nästan alla de barn som varit i områden kontrollerade av IS har sett anhöriga bli svårt skadade eller dö.

– Vi har hört barn som har sett när man avskiljer huvuden från kroppar, säger Bettan Byvald.

En grov uppskattning visar att det finns minst 60 svenska barn hos Islamiska staten. Troligen fler. För IS är barnen mycket viktiga, de är morgondagens soldater som ska ta vid. Tidigt sätts pojkarna i träningsläger och får lära sig hantera vapen och döda.

– Man har vapenträning. Det är som vilket yrke som helst som barnen leker sig in i, säger Bettan Byvald.

Dog av handgranat

Propagandafilmer gjorda av IS visar hur små barn får lära sig att skära halsen av gosedjur och hur något äldre pojkar med kniv och skjutvapen dödar människor som inte delar Islamiska statens världsbild.

Hittills har ett tiotal barn från Västsverige som har levt hos IS kommit tillbaka. Ett av dem är ett äldre syskon till den treåring som dog när han lekte med en granat som detonerade. Hans syskon var med när det hände och fick själv splitterskador.

Läs mer: 3-åring lekte med handgranat – dog

”Väldigt bekymrad”

När familjen kom tillbaka till Sverige fick socialtjänsten i den västsvenska kommun de lever i ingen information av Säkerhetspolisen. I stället var det utomstående som anmälde.

I dag är syskonet omhändertaget av socialtjänsten. Att Säpo i regel inte anmäler när barn återvänder från Islamiska staten är något som Bettan Byvald är väldigt kritisk till.

– Det gör mig väldigt bekymrad. Vi får inte veta vilka som kommer hem.

Hon säger att Säpo har en skyldighet att anmäla.

– De ska anmäla när de misstänker att ett barn har farit illa och det är ju ganska uppenbart om man har levt i Raqqa i Syrien, hos IS, att man har farit illa.

Vad tänker du om det här?

– Jag är förbannad. Jag tycker att detta är så fruktansvärt hemskt, att vi inte ställer upp för de här barnen. De som kommer tillbaka måste ha hjälp.

”När vi haft skäl”

Enligt Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo, har Säkerhetspolisen ett nära samarbete med Polismyndigheten när det gäller att delge information.

– Det är Polismyndigheten som sedan har kontakterna för att nå ut med relevant information i civilsamhället, säger han och fortsätter:

– Några exempel på fall där vi lämnat uppgifter till andra myndigheter, är när vi haft skäl att göra orosanmälan om unga personer till sociala myndigheter, eller vid bedömning att en enskild person haft behov av att få vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska IS-barnen

Mer i ämnet