Karl-Johan Brindbergs, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Vildsvinen breder ut sig i Skaraborg – dramatisk ökning av olyckor

Uppdaterad
Publicerad

Vildsvinen har brett ut sig i Skaraborg och beståndet väntas öka ytterligare i hela Västra Götaland. Situationen skapar stora problem för markägare och lantbrukare – och direkt livsfara för många i trafiken. På fem år har antalet viltolyckor med vildsvin tredubblats i Västra Götalands län – en snabbare ökning än i övriga landet.

– Nu finns de överallt i Skaraborg, säger Karl-Johan Brindbergs, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

På natten kommer de smygande ner över hans marker. De lämnar skogen och vill äta på åkrarna. Men de förstör också marken. Karl-Johan Brindbergs är väl medveten om hur det ser ut när vildsvinen har farit fram.

– Beståndet kommer att fortsätta öka och orsakar stora problem för lantbrukare och markägare. Därför måste vi öka avskjutningen, säger jaktvårdskonsulenten.

Vildsvinshjälpen

Jägareförbundet har inrättat en särskild ”Vildsvinshjälp” där drabbade markägare kan få snabb hjälp.

– Då kan vi komma ut med hundar och skyddsjaktspatruller som hjälper till att jaga och skjuta vildsvin där de gör skada.

Vildsvinen ställer till med stora skador för lantbrukare och som vi berättat är grisproducenter rädda för att vildsvinen ska föra in afrikansk svinpest till Sverige.

– Vi behöver öka jakten på vildsvin och lätta på reglerna och tillåta jakt med drönare, säger Josefina Guttman, ordförande i LRF i Lidköping.

Fakta: Vildsvinsbarometern

Jägareförbundets statistik över antalet inrapporterade vildsvinsolyckor i Sverige – en fördubbling på fem år:

2014: 3 783

2019: 7 696

Statistiken nedbruten för endast Västra Götalands del – en tredubbling under samma period:

2014: 288

2019: 856

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.