Snusexport, energi från vågkraft, plast och handel är några viktiga frågor enligt EU-kandidaterna. Foto: TT

Vilka lokala frågor vill EU-kandidaterna driva?

Uppdaterad
Publicerad

Vilka västsvenska frågor vill våra EU-kandidater driva om de väljs in i EU-parlamentet?

Frågan vi ställde till kandidaterna var: Finns det någon lokalt viktig västsvensk fråga som du kan driva i EU?

Said Abdu, Liberalerna, Borås

Said Abdu, Liberalerna, Borås Foto: Liberalerna

– I huvudsak två frågor, och de hänger ihop. Västkusten bygger inte bara vår västsvenska identitet, det är även fundamentet för vår ekonomi. Göteborg har Nordens i särklass största godshamn vilket ger västsvenska företag en fördelaktig möjlighet att handla med omvärlden. Vi behöver fortsätta att göra det enklare att handla, inte minst inom EU, men samtidigt ta hand om det hav som är så viktigt för oss. Jag vill därför införa en europeisk plastavgift för att minska mängden plast längs våra stränder.

Ida Legnemark, Vänsterpartiet, Borås

Ida Legnemark, Vänsterpartiet, Borås Foto: Vänsterpartiet

– Klimaträttvisa är den viktigaste frågan. De största utsläpparna måste ta ansvar, energibolagen bär ett stort ansvar. EU måste sluta subventionera fossila bränslen och i stället satsa på förnyelsebar energi. Ur ett västsvenskt perspektiv är frågan högaktuell med tanke på etableringen av hamnterminaler för flytande naturgas, LNG, i Göteborg. Enligt FN:s klimatpanel har naturgasen minst lika stor klimatpåverkan som andra fossila bränslen, ska vi uppnå Parisavtalets mål kan EU inte subventionera byggandet av ny fossil infrastruktur.

Gustaf Göthberg, Moderaterna, Göteborg

Gustaf Göthberg Moderaterna, Göteborg Foto: Moderaterna

– Göteborg är Sveriges port mot världen och påverkas av internationell handel. Jag vill få till stånd fler frihandelsavtal som ger jobb i Göteborg, och upphäva exportförbudet för svenskt snus som skulle ge många jobb till Västsverige.

Soraya Post, Feministiskt initiativ, Göteborg

Soraya Post, Feministiskt initiativ, Göteborg Foto: Feministiskt initiativ

– Att stoppa mäns våld mot kvinnor. Det är ett av Europas största säkerhetsproblem, var tredje kvinna i EU har utsatts för fysiskt och/eller sexuellt våld efter 15 års ålder och 55 procent av alla kvinnor i EU har utsatts för sexuella trakasserier. Just nu finns det ingen EU-lag som förbjuder våld mot kvinnor, alla länder har sina egna lagstiftningar. Jag vill se en gemensam EU-lagstiftning, ett EU direktiv för att stoppa våld mot kvinnor.

David Lega, Kristdemokraterna, Göteborg

David Lega, Kristdemokraterna, Göteborg Foto: Kristdemokraterna

– Göteborg och Västsverige är beroende av handel och investeringar. Därför är det nödvändigt med en fungerande, europeisk inre marknad och fler frihandelsavtal med tillväxtländer, världen över. För fler jobb och ett ökat välstånd måste vi tillfullo använda de enorma export-och investeringsmöjligheter som EU-medlemskapet erbjuder. Som europaparlamentariker kommer jag stödja alla initiativ i den riktningen – så att det västsvenska innovations-, industri- och eventundret kan fortsätta utvecklas.

Valter Mutt, Partiet Vändpunkt, Göteborg

Valter Mutt, Partiet Vändpunkt, Göteborg Foto: Vändpunkt

– Att EU upprättar en budgetlinje för satsning på vågkraft, som bedöms ha potential att kunna täcka 10 procent av den globala energikonsumtionen.

Kristina Jonäng, Centerpartiet, Ljungskile

Kristina Jonäng, Centerpartiets 5:e namn på EU-listan. Foto: Centerpartiet

– Jag vill fortsätta satsningar på projekt som Smart textilens i Borås och Vargön Innovation med hjälp av EU:s Regionalfond.

Emma Nohrén, Miljöpartiet, Brastad

Emma Nohrén, miljöpartiets 5:e namn på EU-listan. Foto: TT

– Jag går till val på att vara havets röst i Bryssel. Det handlar om att få till hållbara transporter, hållbart fiske och ett hav i balans. Vi måste minska nedskräpning, plast och kemikalier. Ett friskt hav har bäring på hela västkusten.

Carina Ohlsson, Socialdemokraterna, Lidköping

Carina Ohlsson är Socialdemokraternas 7:e namn på listan. Foto: Elin Vinger Elliot

– Jag vill bland annat fokusera på näringslivsfrågor. Jag kommer från Skaraborg där vi har mycket jordbruk. Vi har generellt ett bra jordbruk i Sverige och vi måste se till att jordbrukarna får bra konkurrensvillkor. Vi måste kunna ställa höga krav på andra länder vad gäller djuromsorg, antibiotikaanvändning och hållbarhet. Det är också viktigt att maten märks så att konsumenten ser varifrån den kommer.

Karl Robbjens, Sverigedemokraterna, Göteborg

Karl Robbjens är Sverigedemokraternas 6:e namn på EU-listan. Foto: Sverigedemokraterna

– Jag skulle förstärka tågförbindelser mellan Göteborg, Oslo och ner till kontinenten. Om jag kom in i EU-parlamentet och vi hade bra tågförbindelser så hade jag gärna använt dem.

Frågorna är ställda till den västsvensk som är placerad högst upp på respektive partis valsedel till EU-valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.