Foto: TT

Vill se granskning av Isaakfallet

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs en genomlysning av allt som svenska myndigheter gjort och inte gjort för att hjälpa den fängslade journalisten Dawit Isaak. Det menar Reportrar utan gränser som vill att riksdagen tillsätter en kommission.

Den svenske journalisten Dawit Isaak har nu suttit i fängelse i Eritrea i femton år utan varken åtal eller rättegång. Under den tiden har Sverige haft ett tiotal utrikesministrar och Eritreaambassadörer som på olika sätt försökt att förhandla med regeringen i Eritrea för att få hem honom. Men det mesta är hemligt och många av personerna som arbetat för hans sak, bland annat på UD,  har bytts ut. Därför behövs en genomlysning av allt som gjorts och vad man valt att inte göra, menar Reportrar utan gränser.

– Frågan man måste ställa sig efter 15 år av det som huvudsakligen varit tyst diplomati är om man inte måste pröva andra mer hårdföra metoder, säger Björn Tunbäck, ansvarig för Dawit-fallet hos Reportrar utan gränser.

Dawit Isaak i fängelse

– Sverige höll till exempel tyst, liksom hela EU gjorde, när man gav 2 miljarder i bistånd till Eritrea före jul. Då nämndes inte Dawit överhuvudtaget, vilket jag tycker är väldigt konstigt.

”Använder alla verktyg vi har”

Enligt utrikesminister Margot Wallström (S) gör den svenska regeringen allt i sin makt för att Dawit Isaak ska friges.

– Politiskt och diplomatiskt använder vi alla verktyg vi har  för att försöka se till att få honom fri. Sedan kan man inte säga allt till media för att det kanske inte skulle hjälpa processen, men vi arbetar mycket mycket aktivt med hans fall.

– En parlamentarisk kommission måste få fullständig tillgång till det material som finns och kunna ställa vilka frågor som helst, säger Björn Tunbäck.

Vill se oberoende kommission

Ingen svensk journalist har suttit fängslad lika länge som Dawit Isaak. Att noggrant granska vad som gjorts för honom och låta en oberoende kommission gå igenom även hemligt material är nödvändigt för att för att dra lärdom för framtiden, anser Reportrar utan gränser.

– Jag hör officiella företrädare prata om att vänta några månader, och att det skulle kunna vara farligt för honom att agera aggressivt. Men det är väldigt farligt nu också. De här månaderna som går – det kan vara just de som gör att det faktiskt blir för sent, säger Björn Tunbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dawit Isaak i fängelse

Mer i ämnet