Foto: SVT

Så ska skillnader i hälsa jämnas ut i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Det finns skillnader i hälsa beroende på var man bor och ens bakgrund. Det vill Hälsoteken i Göteborgs stad förändra. I stadsdelen Angered satsar man på uppsökande verksamhet för att nå de som är långt ifrån samhället.

– Vi vänder oss till daglediga och de som av ekonomiska skäl inte tränar, här jobbar vi mycket med uppsökande verksamhet för att sprida information och hjälpa invånarna att bli friskare, säger Christine Hummelblad, vikarierande samordnare för Hälsoteket i Angered.   

Totalt finns det fyra Hälsotek i Göteborg, och en liknande verksamhet som heter Hälsolots. Och runtom i regionen finns också liknande satsningar.

Syfte att få folk friskare

En av dem varit med och tagit fram Hälsoteken är Annika Nilsson-Green, regionutvecklare på avdelningen för social hållbarhet på Västra Götalandsregionen.

– Målet med Hälsoteket är att minska skillnader i hälsa i stadsdelen. Det är en främjande och förebyggande verksamhet, med syfte att förbättra befolkningens levnadsvanor och välbefinnande samt minska risken för livsstilsrelaterade symptom och sjukdomar, säger hon.

Utformas utifrån behov

Hälsoteken utformar verksamheten så att det ska passa invånarna i stadsdelen. I Angered erbjuds fysisk träning, sociala aktiviteter och föreläsningar.

Hör i klippet ovan vad Hälsoteket betytt för Marica Kozul

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.