Foto: SVT

Vill tillsätta kommission mot hedersförtryck

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna i Göteborg vill tillsätta en kommission mot hedersförtryck. Det meddelar partiet via ett pressmeddelande.

Liberalerna lägger tillsammans med Alliansen fram ett yrkande till kommunstyrelsen med flera förslag på förändringar i kommunens arbete mot hedersförtryck och även mot våldsbejakande extremism.

Kritiserar de rödgröna

– Det tog nästsan fyra år för Socialdemokraterna att ta bladet ifrån munnen och prata om hedersförtrycket som tusentals unga göteborgare lever i, skriver kommunalrådet Helene Odenjung (L) i torsdagens pressmeddelande.

Val 2018 – #dinröst

Vill tillsätta en ”Amandakommission”

Liberalerna hänvisar bland annat till det uppmärksammade fallet med Amanda, även kallad Alicia, som giftes bort när hon var tolv år gammal. Fallet har bland uppmärksammats i en artikelserie i Göteborgs-Posten.

– Att en tolvårig flicka från Göteborg gifts bort till Irak och att hon som 13-åring föder barn på Östra sjukhuset är ett gigantiskt svek mot henne, vi måste göra allt vi kan för att det inte ska hända igen. Vi vill därför tillsätta en haveriutredning, en så kallad ”Amandakommission”, fortsätter Helene Odenjung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet