Preems nya plan är att minska utsläppen i Lysekil. Foto: TT

Villkor för Preems utbyggnad: Kräver nollutsläpp 2040

Publicerad

Länsstyrelsen i Västragötaland är positiva till Preems utbyggnad i Lysekil – om företaget kan höja sina ambitioner att bli klimatneutrala.
Senast 2040 vill de se ett nollutsläpp från raffinaderiet.

Länsstyrelsen i Västra Götaland vill se att Preemraffs anläggning i Lysekil är klimatneutral till 2040. Det är en av synpunkterna som man nu lämnat in till Mark- och miljööverdomstolen som ska bereda i ärendet under början av nästa år. 

– Vi vill se att det är ett bindande åtagande för att de ska få tillstånd. Då kommer det att bli en ökning i Västra Götaland under perioden fram till 2030, men ser man i hela perspektivet till 2040 så blir det en minskning av utsläppen jämfört med idag, säger Monique Wannding enhetschef, miljö- och klimatsamverkan.

Mindre anläggning än planen

I den ursprungliga ansökan om utbyggnad, som fick godkänt av Mark- och miljödomstolen i november 2018, skrev Preem att den nya anläggningen skulle innebära utsläpp på 3,4 miljoner ton per år – en dubblering mot dagens 1,7 miljoner ton. Beslutet överklagades av Naturskyddsföreningen och privatpersoner vilket ledde till att Mark- och miljööverdomstolen valde att ta upp ärendet. Därefter kommer regeringen att fälla den avgörande rösten. 

Inför förhandlingarna har Preem reviderat planen. I oktober i år berättade de att utbyggnaden skulle bli mindre. Koldioxidutsläppen skulle då hamna på 2,7 miljoner ton per år.  

Accepterar ökning i början

I en bilaga till den reviderade ansökan angav Preem vilka åtgärder man skulle genomföra för att minska utsläppen och nå klimatneutralitet på raffinaderiet till 2040, men inget av detta är i dagsläget bindande. Det är där som länsstyrelsen vill se en skärpning. 

Monique Wannding anser att det finns stora vinster att hämta om Preem genom det nya tillståndet kan styra mot en fossilfriproduktion. 

– Vi kan acceptera en viss ökning initialt men till 2040 vill vi inte se en försämring, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet