Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Turistentreprenörerna Arne Albertsson och Lotta Albertsson och Christer Florman från Naturskyddsföreningen. Foto: Bosse Carlqvist/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Rasar mot vindkraftpark: ”Ljudet kommer förstöra vårt turistkoncept”

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på tio stycken 240 meter höga vindkraftverk i Tiveden har sått split mellan Törebodas kommunledning och turistentreprenörer i Töreboda, Gullspång och Laxå.
– Ljudet från dessa stora vindkraftverk kommer att förstöra vårt turistkoncept som bygger på tystnaden, säger Arne Albertsson som driver en turistanläggning som hamnar nära vindkraftparken.

Törebodas kommunstyrelse har hittills varit positiva till företaget Rabbalshede krafts planer på att bygga tio ovanligt höga vindkraftverk i området. Det är ett område med mindre kullar och sjöar med gles tallskog.

De tio vindkraftverken skulle hamna inom Töreboda kommun, men här ute räknar de boende inte så noga på kommungränserna eftersom tre kommungränser ligger nära – förutom Töreboda också Gullspång och Laxå.

De två senare är emot parken bland annat eftersom de anser att den saboterar turistsatsningarna i området.

Tystnaden

Närmaste bebyggelsen finns i byn Åsebol i Gullspångs kommun. Där är Arne Albertsson tio generationen på Fårgården och familjen har satsat hårt på turistnäringen.

– Folk vill komma hit och vandra för tystnadens skull, berättar Arne Albertsson, som nu inte vågar fortsätta investera, trots att barnbarn finns beredda att ta vid.

Lotta Albertsson, som inte är släkt med Arne, har satsat stora summor i en annan turistanläggning. Nu är hon väldigt orolig för att vindkraftparken ska bli verklighet. Något som hon menar skulle förstöra deras turistsatsning.

Lotta Albertsson, turistentreprenör, framför sjön Unden Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Rabbalshede driver sedan tidigare Vindpark Lyrestad med 22 vindkraftverk. Åtta av dessa ligger i Töreboda kommun och har en höjd på 200 meter. Där har boende i närområdet klagat på ljudnivån från vindkraftverken som de jämfört med stora flygplan som passerar.

Hotar djurlivet

Christer Florman från Naturskyddsföreningen menar att det är ett ovanligt dumt ställe att placera en vindkraftpark på ur naturskyddssynpunkt.

– Den är olämplig eftersom det finns en fungerande tjäderpopulation som reproducerar sig här. Detta skulle förstöras och kommer att innebära att tjädern försvinner från trakten, säger Christer Florman.

När beslutet nyss var uppe i fullmäktige förra veckan tog det, i alla fall tillfälligt, stopp även i Töreboda. Efter en lång debatt återremitterades ärendet. Men ordföranden i Törebodas kommunstyrelse, Bengt Sjöberg (M) ser ingen anledning att säga nej. Hör honom berätta i klippet nedan.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bengt Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Töreboda Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Den planerade vindkraftparken

Visa

Rabbalshede kraft vill bygga 10 vindkraft i området väster om sjön Unden. Varje vindkraftverk ska vara 240 meter höga. Tidigare planerades för 18 stycken 185 meter höga verk. Enligt Rabbalshede kraft innebär det flera fördelar att bygga högre. Dels är vinden mer stabil högre upp, vilket ger lägre turbulens och därmed gör det mer effektivt att utvinna energin. Större rotorblad ger också mer effektiv upptagning av energi, vilket gör att företaget inte behöver bygga lika många vindkraftverk. Därmed behöver det heller inte anläggas lika många vägar eller dras lika många kablar, vilket ger en mindre påverkan på miljön, framhåller företaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer