Christer Florman, Naturskyddsföreningen. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Christers fruktan: ”Vindkraftparken skrämmer bort tjädern”

Publicerad

Det har blåst upp till konflikt om den planerade vindkraftparken i Töreboda kommun.

Christer Florman från Naturskyddsföreningen menar att Fägremo, väster om Unden, är ett ovanligt dumt ställe att placera en vindkraftpark på ur naturskyddssynpunkt.

Hör Christer Flormans argument i videoklippet.

De tio stycken 240 meter höga vindkraftverken i Tiveden har sått split mellan Törebodas kommunledning och turistentreprenörer i området, vilket SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om.

Nu kritiserar Naturskyddsföreningen valet av plats.

– Platsen är olämplig eftersom det finns en fungerande tjäderpopulation som reproducerar sig här. Detta skulle förstöras och kommer att innebära att tjädern försvinner från trakten, säger Christer Florman.

Håller inte med

Men ordföranden i Törebodas kommunstyrelse, Bengt Sjöberg (M), ser ingen anledning att säga nej till vindkraftparken.

– Det är klart att det kommer att föra med sig en del ljud och ljus, men det finns turistföretagare som fått vindkraftverk nära sig och som säger att det drar dit turister, har Sjöberg tidigare sagt till SVT Nyheter Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.