Här brinner vindkraftverket på en åker utanför Vara. Foto: Torbjörn Axelsson/Westy

Vindkraftverk i lågor utanför Vara

Uppdaterad
Publicerad

Ett 60 meter högt vindkraftverk fattade eld sent under tisdagskvällen på en åker i Längjum utanför Vara.

– Man såg att det brann när vingarna roterade, som en fyrverkeripjäs, säger Henrik Ahlstrand, insatsledare vid räddningstjänsten Västra Skaraborg.

Branden startade i toppen av vindkraftverket strax före 23 på tisdagskvällen och räddningstjänsten Västra Skaraborg larmades till platsen sedan förbipasserande sett branden på långt håll.

– Det gick väldigt fort. Ägaren som har den var ute och skördade när det började brinna. Man såg att det brann när vingarna roterade, som en fyrverkeripjäs, säger Henrik Ahlstrand, insatsledare på räddningstjänsten Västra Skaraborg.

60 meter högt – svårsläckt

Men på grund av den höga höjden – 60 meter – kunden branden inte släckas.

– Vi har inte sådana fordon att vi kommer åt på det sättet, säger Ahlstrand.

I stället fick räddningstjänsten försöka släcka bråtet som föll ner från toppen av kraftverket.

– Eftersom att det brann och hela tiden föll ner delar fick vi släcka det som hamnade på marken från avstånd. Det föll ner delar hela tiden, säger Henrik Ahlstrand.

Redan vid halv två under natten mot onsdag kunde räddningstjänsten dock lämna platsen.

– Då lämnade vi över till ägaren som fick bevaka. Då ansåg vi att det var rätt lugnt på plats, säger han.

”Ett tekniskt fel”

Räddningstjänsten gjorde bedömningen att det inte fann någon spridningsrisk mer. Varken polis eller räddningstjänst tror att något brott låg bakom branden.

– Vi tror inte att något brott ligger bakom utan att det är ett tekniskt fel. Men en teknisk undersökning kommer det säkert att bli, säger han.

– Sedan är det så sällan det brinner i vindkraftverk så det är säkert många som vill veta hur den startade, säger Henrik Ahlstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.