Enligt SVT:s meteorolog Per Stenborg, är prognosen osäker inför julhelgen, eftersom det är en dryg vecka dit. Men, det ser ut att bli en mild jul, med plusgrader och regn vid kusten. Foto: SVT

Snö i norr men osäkert i sydväst

Publicerad

Den som vill ha snö i jul måste nog bege sig norrut. För i Västra Götaland och Halland ser det inte ut att bli något av den vita varan.

– Ett snö- och regnväder från Atlanten kommer att passera, men det blir milt och förmodligen plusgrader i både Västra Götaland och Halland, säger Per Stenborg, meteorolog på SVT Nyheter.

Det är nio dagar till julafton, så om det blir snöfall eller inte är enligt Per Stenborg svårt att uttala sig om i nuläget.

– Det blir mycket osäkra prognoser när det är så långt fram i tiden. Men det jag kan säga är att ju längre inåt landet från kusten och ju längre norrut, desto större sannolikhet att det kan ligga snö på marken i jul, säger Per Stenborg.

Milt och plusgrader

Enligt honom så kommer ett snö- och regnväder från Atlanten att passera under julhelgen. Men, eftersom det kommer att bli milt och troligtvis plusgrader så kommer det att falla som regn vid kusten.

– Västra Götaland är ett stort län, så det kan mycket väl vara snö i de norra delarna.

Hur ser det ut i Halland då?

– I Halland blir det troligtvis barmark. Nästa helg får vi en mild luft västerifrån och det kan börja som snö men slå över till regn vid kusten. Tidtabellen är en dryg vecka framåt så temperaturen är osäker. Men det blir så pass milt att det inte ser ut att bli någon snö där under julen, säger Per Stenborg.

I norra Sverige ser det inte bara ut att bli en vit jul, det kan dessutom bli mycket kallt. För ett par dagar sedan, på Lucia, var det minus 29,7 grader strax öster om Sorsele i Lappland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.