En av de många och svåra byggsekvenserna i programmet. En trevåningspyramid. Foto: Katrin Chieux

VM-brons till Sverige och Göteborg

Publicerad

Under VM i cheerleading i Orlando, USA, så representerades Sverige av Gothenburg Cheer One vars sikte på medalj räckte hela vägen.

Förbundsordförande Katarina Eriksson konstaterar att konkurrensen var brännande och att lagen hade höjt sig sedan den första tävlingsdagen.

– Det var en fantastisk tävling och det känns otroligt att vi får med oss hem denna medalj, säger Katarina Eriksson.

Har ett avancerat program

Truppen består av 25 tjejer som är mellan 16 och 24 år gamla. Programmet är bara några minuter långt så det gäller att inga större misstag begås. I programmet som är att likna vid gymnastik och dans framförs olika rörelser, till exempel volter till musik. En jury sätter poäng utifrån hur svårt och avancerat programmet är.

– Vi är enormt stolta över dagens prestation och såklart oerhört glada att den gav oss ett brons. Något vi kämpat länge och hårt för, säger lagets tränare Sofie Lewerentz, Johanna Karlsson och Yasemin Beyazit i ett pressmeddelande.

Sverige låg trea redan efter den första tävlingsdagen. Före sig hade man då ledande Finland, och USA som låg tvåa. Det kom också att bli den slutliga resultatlistan, trots att nästintill samtliga lag presterade bättre program under finalen, jämfört med den första tävlingsdagen.

En av Sveriges största klubbar

Gothenburg Cheer One är en av Sveriges största cheerleadingklubbar med ungefär 450 medlemmar. Klubben har varit framgångsrik under flera år och före VM vann man alltså SM vilket gjorde att klubben nu fick representera de blå och gula färgerna i Orlando. Men det var faktiskt fjärde året i rad som klubben lyckades med den bedriften.

– Deras satsning har visat att Sverige kan. Vi är inte bara och nosar på världstoppen. Vi är en del av den yppersta internationella världseliten, säger förbundsordförande Katarina Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.