Foto: TT

Volvo Cars riskerar böter på flera miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Volvo Cars riskerar böter på fyra miljarder kronor nästa år, om de inte klarar EU:s tuffa krav om minskade koldioxidutsläpp. Det skriver Dagens Nyheter som hänvisar till en rapport från PA Consulting.

EU har ställt nya krav på världens biltillverkare för att begränsa utsläppen av koldioxid. Bilföretagen har individuella mål som beror på produktmix, men sammanlagt får inte tillverkarna släppa ut mer än 95 gram koldioxid per kilometer, skriver Dagens Nyheter.

Samtliga missar målen

PA Consulting, som undrar flera år granskat hur väl rustade biltillverkarna är för att klara målen, räknar med att samtliga av de granskade tillverkarna kommer att missa sina mål och riskerar därmed att sammanlagt få betala 14,5 miljarder euro, det vill säga över 150 miljarder kronor i böter.

Volkswagen drabbas värst

DN skriver att Volvo har rasat i rakningen från en 3:e plats i fjol till 11:e plats i år. Tillverkarens utsläpp var högre 2018 än 2017 och även om PA Consulting räknar med att utsläppen faller från 129,5 gram per kilometer 2018, till 121 gram nästa år, är det en bra bit från det individuella målet som ligger på 108,5 gram.

SVT Nyheter Väst söker Volvo Cars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer