Volvo slutar tillverka lastbilar i Iran

Publicerad

Lastbilstillverkaren Volvo har slutat tillverka fordon i Iran på grund av USA:s sanktioner, skriver Reuters. Enligt bolaget handlar det om att det inte går att få betalt.

– Infrastrukturen och banksystemet fungerar inte tillförlitligt, det är svårt, för att inte säga omöjligt att göra affärer i Iran, säger Fredrik Ivarsson på AB Volvos pressavdelning till TT.

Bakgrunden är alltså att banksystemet i princip slutat att fungera, inte att USA:s sanktioner direkt hotar slå på Volvo som bolag, enligt Ivarsson.

– Nej, inte på det sättet. Utan mer genom att de här sanktionerna har gjort att saker och ting inte tillförlitligt fungerar i landet. Men det är ingen koppling till sanktionerna i sig, säger han.

USA:s sanktioner leder däremot indirekt till att det inte är någon idé att verka i landet, resonerar Ivarsson.

– Det blir därför ingen orderingång från Iran, säger han.

Bolag straffas

Försäljningen dit handlar om små volymer för närvarande, enligt Ivarsson.

TT: Men ni har inte tagit något beslut om att dra er ur Iran helt och hållet med anledning av USA:s sanktioner?

– Inte som jag känner till, att vi har tagit något beslut direkt kopplat till det, säger Ivarsson.

– Kontentan är att det inte går att göra affärer där, fortsätter han.

Flera internationella koncerner har tvingats överväga om de ska fortsätta verka i Iran eller göra affärer med landet. Detta sedan USA hotat straffa bolag som handlar med Iran. USA återinförde sanktionerna mot landet i augusti sedan USA hoppade av kärnenergiavtalet med Iran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer