Foto: Mikael Berglund

Volvobranden stänger krockcentret

Uppdaterad
Publicerad

Den stora branden på Volvo under måndagen innebär att man inte kan krocktesta bilar på området under en tid framöver. Men produktionen kommer inte påverkas, enligt facket.

– Branden påverkar på det sättet att det blir hack i hjulet när det gäller testning och provning av våra produkter givetvis. Så man får söka sig till alternativa lokaler runt i kring och det lär ju ta tid, säger Glenn Bergström, vice klubbordförande Volvo Göteborg.

Den stora branden på Volvos område under måndagen, där ett område stort som två fotbollsplaner eldhärjades, förstörde lokalen där Volvo krocktestar sina bilar. Något som innebär att man kan får söka sig ut i europa för att testa bilar innan centret är återuppbyggt.

Volvo cars

– Men det finns tillgänglig tid ute i europa har jag fått veta idag. Men visst kommer det betyda något för provningen, så är det ju, fortsätter Glenn Bergström.

Bara materiella skador

Glenn Bergström, vice klubbordförande Volvo Göteborg. Foto: SVT

I nuläget finns det inget besked hur lång tid det kommer att ta att reparera det som elden förstört. I krockcentret är det bland annat en mobil vridbar tunnel och mycket kraftiga elmotorer och kraftigt kablage som brunnit. Allt måste ersättas.

– Det är klart att det inte är bra. Men som tur blev ingen skadad, utan det vara bara materiella skador, säger Glenn Bergström.

Det är inte bara Volvo som använder sig av testcentret. Bland annat Jaguar har krocktestat sina bilar i lokalen.

Produktionen skall inte påverkas

Enligt facket skall branden inte påverka produktionen på något sätt. De bilar som är i produktion och de som snart kommer att gå i produktion är redan testade. Det enda som inte kan göras nu är krocktesta framtida bilmodeller.

– Det kan bli lite tidsglapp i utprovningen av framtida bilmodeller helt enkelt, men det påverkar ingenting av kommande produktion detta året. Det gör det inte, säger Glenn Bergström, vice klubbordförande Volvo Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volvo cars

Mer i ämnet