Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör om patientföreningens oro och politikerns svar. Foto: SVT

Vuxenpsykiatrin i Mark hotas av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Redan i augusti kan ett förslag att lägga ned vuxenpsykiatrin i Mark hamna på politikernas bord.
– Jag tror innerst inne att det är nödvändigt. Det är brist på kvalificerad personal och svårt att rekrytera, säger Staffan Setterberg (KD), ordförande för styrelsen för Södra Älvsborgs sjukhus.

Mottagningen ligger på en innergård bakom en mataffär. Vid entrén sitter en gul lapp. På översta raden står det bara ”Hjälp”. Raderna nedanför förklarar varför, att den psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Skene hotas av nedläggning.

Sonja Husberg är ordförande för RSMH i Mark. Det är en en förening för personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa och deras närstående. Klockan 18 den 7 augusti har föreningen kallat till ett möte i kommunhuset i Mark. Sonja Husberg vill stoppa förslaget som innebär att mottagningen i Mark läggs ned och patienterna hänvisas till Borås.

– Jag tror att många kommer avsluta sin behandling för att de inte kommer att orka ta sig till Borås, säger hon.

Delar inte bilden

Bengt-Arne Andersson är verksamhetschef för vuxenpsykiatrin på Södra Älvsborgs sjukhus. Han delar inte bilden att många skulle avsluta sin behandling.

– Den absoluta majoriteten kommer att överföras till Borås.

Ännu finns inget skarpt förslag om nedläggning. Men Bengt-Arne Andersson ser stora bekymmer för bemanningen på mottagningen i Skene. Han menar att det är lättare att rekrytera personal till en större mottagning i Borås.

–  Vi har allt större krav på ett bredare behandlingsutbud. Det klarar vi inte att säkra i Mark.

Ekonomin inte orsaken

Södra Älvsborgs sjukhus kämpar med ekonomiska underskott. Men det är inte ekonomin som ligger bakom planerna att lägga ned mottagningen i Skene, enligt Bengt-Arne Andersson.

– Blir det billigare så blir det på marginalen, säger han.

Bengt-Arne Andersson menar att de från verksamhetsledningen kommer att gå fram med ett förslag om att lägga ned mottagningen.

– Jag ser ingen annan möjlighet, säger han.

En nedläggningen skulle då tidigast kunna ske till den 1 januari. Men det är upp till politikerna att ta beslut. Den 21 augusti har styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus möte. Först då kan frågan om nedläggning eventuellt tas upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer