Utökat skydd på butiker – plastvisir Foto: Privat

Plastskärm ska skydda personal och kunder

Uppdaterad
Publicerad
För att minska smittspridningen av coronaviruset har bland andra Willys i Trollhättan monterat plastskärm som skydd för både kunder och personal.

Många företag har vidtagit åtgärder för att minska smittspridningen efter coronautbrottet i Sverige. Mataffärer runt om i landet har fått tydliga riktlinjer och har vidtagit olika åtgärder för att minska smittorisken för personal och besökare. TTELA var först med att rapportera om Mataffären Willys i Trollhättan som nu har fått monterat plastskärm vid kassaapparaterna för att skydda både kunder och personal från smittan.

– Vi fick det i slutet av förra veckan. Vår etableringgrupp som i vanliga fall arbetar med att bygga om butikerna jobbar med att sätta upp det i samtliga butiker, berättar Hilmo Kustric som är butikschef på Willys i Trollhättan.

Responsen av det nya skyddet på kassorna sägs vara positiv bland både besökare och personal.

Bidrar till trygghet

– Oron över att bli smittad är stor bland både personal och kunder, regeringen säger att vi ska hålla avstånd och det går inte att komma ifrån att man kommer nära varandra i en betalsituation i kassan. Då är det jättebra att vi har fått dessa skydd uppsatta, det bidrar inte minst till en stor trygghet hos personalen när de inte behöver ha närkontakt med sina kunder, säger Hilmo Kustric.

Betalningen sker som vanligt, förutom att kontanta pengar ges genom ett hål under plastskivan. Utöver det är det inte mycket som förändrats av de nya plastskärmarna vid kassorna.

– Det enda är att personalen hör kunderna lite sämre, men det är inget som påverkar verksamheten så mycket, säger Kustric.

Matbutiken har utökat hygien- och städrutiner

– Vi har ett samarbete med samhall, de städar hos oss i vanliga fall. Nu har vi utökat städningen så de städar toaletter och torkar av scannar och kortterminaler, korgar och kundvagnar flera gånger om dagen. Även lösgodis-skoporna och kyldörrarnas handtag torkas, berättar Hilmo Kustric.

Butikerna har även samma städrutiner i personalutrymmen och personalen har fått riktlinjer om hur de ska sköta hygienen både i och bakom butiken.

Personal som är i riskgruppen har valt att stanna hemma och en del har valt att arbeta under mindre utsatta tider.

– Vi kan inte tvinga någon att vara hemma. Det är helt upp till dem, men de som väljer att göra så har vårt fulla stöd, säger Hilmo Kustric.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet