– Det sista vi behöver för att ha ordning och reda i Sverige är högerextrema brottslingar på gatorna, säger inrikesminister Anders Ygeman. Foto: TT/SVT

Ygeman: Det sista vi behöver

Uppdaterad
Publicerad

Soldiers of Odin vandrade i flera städer i helgen. Nätverket startades av en finsk nazist och flera medlemmar är dömda för brott.
– Det sista vi behöver för att ha ordning och reda i Sverige är högerextrema brottslingar på gatorna, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Flera anmälningar om misshandel, alla från personer som säger sig tillhöra nätverket Soldiers of Odin, kom in till polisen efter ett större bråk i centrala Göteborg i natt. En person fick föras till sjukhus efter att ha fått någon typ av vätska i ögat.

– Vi har uppgifter om allt ifrån ett tiotal till ett 40-tal personer. Det var personer från gruppen Soldiers of Odin som berättar för oss att de blev utsatta, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman till SVT.

Läs också: ”Soldiers of Odin” i slagsmål i centrala Göteborg

Enligt Fuxborg vet polisen inte om gruppen varit ute och ”patrullerat” eller om de var på väg från en plats till en annan. Av någon anledning har det blivit en konfrontation mellan dessa och flera andra personer. Hur många som totalt var inblandade är oklart, enligt polisen som utreder händelsen vidare med bland annat förhör. Ingen person är gripen.

Nattvandring i Uppsala

I centrala Uppsala samlades en annan grupp som sade sig tillhöra samma nätverk.

– Det var ett tiotal av dem som kom hit och skulle nattvandra, och de i sig var väl inte något större problem. Det som kunde ha blivit ett problem var att vi hade 20—30 personer från vänsterfalangen som anslöt sig och ville ställa till bråk, säger Nina Dahlström, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen, till TT.

Polisen fick därför jobba med att hålla grupperna tillbaka.

Nazist startade

Soldiers of Odin har tidigare ”patrullerat” i bland annat Borlänge, Trelleborg och Stockholm. Nätverket startades i Finland av den finske nazisten Mika Ranta. Flera av dess svenska medlemmar är dömda för grova brott och har nazistiska sympatier, visar en granskning som tidningen Expo har gjort.

– I den grupp vi tittat närmare på i Stockholm, finns flera personer med kopplingar till högerextrema organisationer, säger Daniel Poohl, chefredaktör och ansvarig utgivare för Expo, till SVT.

– Men framför allt handlar det om hur man talar internt inom gruppen, där man anser invandrare vara fienden, fortsätter han.

”Utgör ett hot mot demokratin”

Gruppens talesperson i Norrköping, som var ute på gatorna för första gången i fredags, har publicerat en nazistisk avrättning på sin Facebooksida med kommentaren att offren var ”förrädare” och att även den svenska regeringen består av förrädare.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) sade till TT för en dryg vecka sedan att polisen noga följer ”medborgargardets” utbredning.

– Den del av den högerextrema miljön som utgör ett hot mot demokratin, den har Säkerhetspolisen under sträng bevakning. Så det är klart att det sker ett underrättelsearbete mot den här miljön.

  • Soldiers of Odin bildades i finska Kemi av nazisten Mika Ranta. Strukturen i nätverket är uppbyggd som kriminella så kallade motorcykelgäng med olika avdelningar, där varje avdelning har en ledare.
  • Som medlem kan man ha status som ”fullvärdig”, ”prospect” eller ”support”.
  • Alla Soldiers of Odins avdelningar i Sverige har så kallad supportstatus och kontrolleras av ledningen i Finland.
  • I Sverige har det förekommit så kallade patrulleringar i bland annat Stockholm, Göteborg, Trelleborg, Uppsala, Norrköping, Säter, Borlänge och Hedemora.
  • Gruppen har nyligen etablerat sig även i andra länder, exempelvis i Norge och i Estland.

Källa: Expo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer