Ylva M Andersson och Mette Friberg. Foto: SVT

Ylva M Andersson slutar på SVT

Uppdaterad
Publicerad

Ortschefen för SVT i Göteborg, Ylva M Andersson, slutar på SVT. Medarbetarna fick beskedet under förmiddagen.

Medarbetarna på SVT Göteborg fick under torsdag förmiddag beskedet att ortschefen på SVT Göteborg, Ylva M Andersson har bestämt sig för att sluta på SVT.

– Det är mycket tråkigt att Ylva M Andersson nu slutar på SVT. Hon är en modig och drivande förändringsledare som starkt bidragit till att utveckla SVT både i Göteborg och inom hela allmän-TV-verksamheten på SVT. Jag kommer att sakna Ylva i det dagliga arbetet. Hon är en kreativ och uppskattad kollega, säger Maria Groop Russel, divisionchef SVT interaktiv/Allmän-tv.

– Jag har haft visioner om hur SVT Göteborg behöver utvecklas för att fortsätta säkra sin konkurrenskraft och vi är många som har arbetat hårt för det. I dagsläget känner jag att förutsättningarna för att genomföra dessa visioner har förändrats. Då väljer jag att kliva av, säger Ylva M Andersson.

Bakgrunden är en konflikt mellan ortschefen Ylva M Andersson och samhällschefen Mette Friberg som uppstått i samband med att en ny programchef med ansvar för Uppdrag Granskning skulle tillsättas. Flera ur personalen på samhällsavdelningen reagerade på förslaget och gick samman i ett protestbrev till SVT:s högsta ledning.

Hade behövt ett större stöd från företagsledningen

SVT-ledningen har sedan en tid tillbaka jobbat med att lösa konflikten. De båda inblandade cheferna fick tillfälligt andra uppgifter inom företaget, och för knappt två veckor sedan kom beskedet att samhällschefen Mette Friberg slutar på SVT. Men nu står det alltså klart att båda de inblandade cheferna lämnar SVT.

– Det har varit goda och roliga år på SVT tillsammans med fantastiska medarbetare. Vi har drivit många viktiga förändringsprocesser med hög kvalitet. Ett viktigt mål har varit att stärka samarbetet i hela tv-huset i Göteborg och jag har känt ett enormt stöd av de flesta medarbetarna, säger Ylva M Andersson.

– Jag skulle behövt ett större stöd från företagsledningen för att genomdriva de nödvändiga förändringarna, men eftersom förutsättningarna nu är annorlunda väljer jag att lämna SVT, säger Ylva M Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer