Foto: Adam Ihse/TT

Ytterligare tre personer döms efter BLM-demonstration

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen dömdes ytterligare tre personer för inblandning i det våldsamma upploppet som följde BLM-demonstrationen i början av juni 2020.

Samtliga döms för våldsamt upplopp. Hittills har 24 personer dömts i det omfattande målet.

En 21-årig man dömdes på fredagen vid Göteborgs tingsrätt till fängelse i två månader för våldsamt upplopp och stöld.

En annan 21-åring döms till villkorlig dom och samhällstjänst och en 19-åring till skyddstillsyn med samhällstjänst, båda för våldsamt upplopp.

Totalt har 36 personer åtalats efter våldsamheter i samband med Black lives matter-demonstrationen i Göteborg i juni 2020. Rättegångarna hålls i omgångar och i och med fredagens domar har totalt 24 personer dömts.

På fredagen friades också en fjärde person för flera åtalspunkter, bland annat sabotage mot blåljusverksamhet, stöld och våldsamt upplopp.

Bevisning från kroppskameror

Vid händelsen i juni 2020 hade ett stort antal demonstranter samlats på Heden, men demonstrationen avbröts av arrangörerna efter samtal med polis. Senare utbröt våldsamheter i centrala Göteborg som urartade i misshandel, våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp.

En stor del av bevisningen kommer från filmer från polisens kroppskameror och drönare. Men i bevisningen ingår även filmer från butikskameror samt från allmänheten.

De sista rättegångarna hålls i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.