Provtagningstält har satts upp utanför infektionskliniken vid Östra sjukhuset, som tillhör Sahlgrenska universitetssjukhuset. Bilden till höger är en genrebild. Foto: SVT/TT

Ytterligare tre är coronasmittade i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagskvällen meddelade Västra Götalandsregionen att ytterligare tre personer i 30-årsåldern har testats positiva för coronaviruset.
Två av dem har haft nära kontakt med den göteborgare som smittats i Italien.
– Gör man ingenting är smittan exponentiell tills alla har fått den eller blivit immuna, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare.

Tre av de smittade tillhör alltså samma smittkedja. Ytterligare en person, som kom med flyg från Milano till Stockholm den 25 februari, har också testats positivt för covid-19.

Kontaktspårning har påbörjats av medresenärer, som kan ha exponerats. Dessa personer kommer att kontaktas och vid behov undersökas. Ytterligare kontakter och resvägar utreds.

Provtagningstält ska öka kapacitet

Under fredagen har ett provtagningstält satts upp i anslutning till infektionskliniken vid Östra sjukhuset. Detta då många personer kommer behöva testas under de kommande dagarna. Tre arbetsstationer ryms i det ventilerade byggtältet, och vakter ska finnas på plats för att hjälpa människor att hitta rätt. Alla besök i tältet är tidsbokade sedan innan.

Sju smittade personer

Förutom det första fallet i Jönköping och fallen i Västra Götaland, har det även hittats ett nytt fall i Uppsala och ett i Stockholm. Det innebär att totalt sju personer nu har bekräftats smittade.

Uppsalafallet rör en person som smittades i Tyskland, och Stockholmsfallet en person som smittats i Iran.

Samtliga nyupptäckta patienter mår efter omständigheterna väl och vårdas nu på infektionsklinik. Fortsatt intensiv smittspårning pågår.

– Samtliga som har smittats har koppling till resande eller har haft nära kontakt med smittade resenärer. Vi har alltså ingen allmän spridning i samhället, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

”Märklig mekanism”

Det var inte oväntat att man skulle hitta nya fall. Frågan nu är om man förväntar sig att hitta en mängd nya fall den närmaste tiden.

– Gör man ingenting är smittan exponentiell tills alla har fått den eller blivit immuna. Precis detta är grunden för smittspårningen. Det gäller att hitta de smittade så snabbt som möjligt och på så vis avgränsa smittan, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Han tror att man kommer att hitta fler fall, men tillägger att det är omöjligt att gissa hur många fler.

– Den kristallkulan har vi inte. Det finns en märklig mekanism med denna smitta, liksom med föregångaren sars: Några kan smitta väldigt många och andra bara någon enstaka, säger han.

Snabb spridning

Så hur oroade ska vi vara för coronaviruset?

– Det finns fakta som talar för att vi inte behöver vara så oroliga, och det finns fakta som säger att vi bör vara bekymrade. I det första fallet handlar det om att de flesta smittade får en väldigt mild sjukdom. Men det man kan bli oroad över är vilken fart det blev på smittan i Italien, säger Leif Dotevall.

Han tror att den snabba utvecklingen av smittan i Italien beror på att den hade pågått ”under radarn” där en längre tid.

– I Italien hade man stor tilltro till att stoppa flygplan. Det kanske inte var den medicin som hjälpte, utan andra faktorer kan vara viktigare, säger han.

SVT rapporterade · Direktrapportering coronaviruset

Hej! Tack för att ni följer SVT:s direktrapportering. Vi har haft väldigt många bra frågor och gjort många publiceringar men det har också tyngt ner publiceringsverktyget. För att tekniken ska vara med oss även i fortsättningen öppnar vi därför upp ett nytt publiceringsverktyg. Ni måste därför uppdatera denna sida för att se nya publiceringar, eller klicka här.
11.09
Hej och välkomna till den här direktrapporteringen om coronaviruset. 
Under måndagen har det kommit flera nya uppgifter från bland annat Kina, Italien, Sydkorea och Iran.
Vi kommer rapportera fortlöpande här under hela dagen. 
11.17
För första gången sen kulturrevolutionens dagar, 1966-1976, skjuter Kina upp folkkongressens öppnande med anledning av coronaviruset.
Kinas folkkongress skulle samlas i Peking den 5 mars. Det årliga sammanträdet är en central händelse inom kinesisk politik då parlamentets närmare 3 000 delegater samlas under tio dagar för att godkänna nya lagar och presentera ekonomiska mål för året.
11.22
Antalet smittade är över 77 000 människor och över 2 500 personer har dött av coronaviruset, rapporterar Reuters. 
 
11.24
För känndedom: Det nya coronaviruset heter sars-cov-2, medan sjukdomen heter covid-19, enligt WHO.
11.25
Hej! Om några veckor kommer jag att åka till Japan och min mamma är jätteorolig över coronaviruset. Behöver man vara orolig och hur allvarligt är det i Japan just nu?
11.44
Sverige skjuter till 40 miljoner kronor till WHO:s krisfond för att stötta länder med svagare sjukvårds- och hälsoorganisationer, berättade regeringen på en pressträff i dag.
11.50
Sverige har hittills haft ett bekräftat fall, en kvinna i Jönköping som upptäcktes i början på februari. Folkhälsomyndigheten bedömer risken för smittspridning i Sverige som mycket låg, men säger att det kan bli aktuellt att enstaka resenärer för in smittan.
11.52
Både Folkhälsomyndigheten och regeringen följer utvecklingen noga. Efter att 150 nya fall av viruset upptäcktes i Italien i helgen förs diskussioner på EU-nivå mellan expertmyndigheter och aktörer om situationen och hur beredskapen kan växlas upp om det skulle behövas.
11.54
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-8px; border-radius: 2px;">↵
Regeringen säger att man följer utvecklingen noga och att det finns en bra beredskap inom myndigheterna och i sjukvården för att hantera en eventuell smittspridning i Sverige 

Regeringen rustar för coronaviruset

SVT NyheterRegeringen går in med ytterligare 40 miljoner kronor till WHO:s krisfond för att stötta länder som drabbats av coronaviruset. Sverige befinner sig inte i något akut läge, men regeringen är beredd att vidta fler åtgärder om det skulle krävas, säger socialminister Lena Hallengren på en pressträff i dag.

Coronaviruset

Visa

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars (svår akut respiratorisk sjukdom) som 2003—2004 orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och över 700 dödsfall.

Det finns ett stort antal coronavirus och såvitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Kinesiska myndigheter har bekräftat att den nya coronaviruset kan smitta från människa till människa.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Hittills har sars-cov-2 smittat drygt 80 000 personer, var av cirka 2 700 har dött. Två personer har konstaterats smittade i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet