Ytterligare två personer som blivit smittade av coronaviruset har avlidit i Västra Götalandsregionen. Foto: Anders Wiklund/TT

Ytterligare två döda av covid-19 i Väst

Uppdaterad
Publicerad

I helgen avled ytterligare två personer som blivit smittade av coronaviruset. Västra Götalandsregionen förbereder sig nu på en situation liknande den i Stockholm.
– Det är omöjligt att svara på när toppen kommer, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Totalt har nu sex personer avlidit till följd av coronaviruset i Västra Götaland. Sjukvården vill inte berätta några detaljer om de nyligen avlidna personerna.

– Vi berättar inte något om några fall, säger  Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Dygnet till tisdagen ökade antalet bekräftade fall med endast sju stycken, vilket är en mindre ökning än det varit de senaste dagarna. Trots det menar Leif Dotevall att han ser en tendens till en ökning av antalet fall.

Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

– Vi har haft ungefär samma antal den senaste dagarna men vi får in fler rapporter om smittade fall från personer som ringer till 1177 med andningsbesvär, liksom från äldreboenden och vårdcentraler, säger han.

När kommer toppen i vår region?

– Det är omöjligt att svara på. Vi förväntar oss en ökning och förbereder oss för den, men vi kan inte säga hur stor toppen blir eller hur länge den kommer att vara. Det som har hänt i Stockholm kan hända här, men vi hoppas att utvecklingen blir mer utdragen så att intensivvårdsplatserna räcker.

”Är som en skogsbrand”

Varför har utvecklingen blivit annorlunda här än i Stockholm?

–  Dels tror jag att det ligger mycket i att Stockholm hade sitt sportlov någon vecka senare. Många fler var sjuka när de kom från Italien i vecka nio. Det var säkert full spridning i skidorterna redan då. En annan faktor är trängseln i till exempel kollektivtrafiken. Smittspridning är som en skogsbrand, när det börjar brinna på många olika ställen brinner det fortare, säger Leif Dotevall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet