Ytterligare två misstänkta i bombhärvan i Göteborg. Foto: SVT

Ytterligare två misstänkta för bombattentat

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två personer misstänkta för inblandning i bombdåden i Göteborg. De tre tidigare häktade begärs omhäktade.

Ännu en gång växer utredningen kring bombattentaten i Göteborg. Den här gången handlar det om ytterligare två personer som nu misstänks för inblandning.

Jan Steneby är tillförordnad försvarsadvokat åt en av dem.

Sprängladdningar i Göteborg

– Jag vet att det är misstanke om allmänfarlig ödeläggelse, mer vet jag inte, säger han.

Bombdåd med nazistkoppling

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om ett bombattentat utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg i november förra året. Senare sprängdes även en bomb vid ett flyktingboende i januari i år, där en person skadades.  

Ytterligare en bomb hittades vid Lillleby Camping i början av februari. Den hade dock inte detonerat.

– Det som är gemensamt för händelserna är att det i alla fallen handlar om skarpa sprängladdningar som har placerats ut. Vi kan inte utesluta att det finns ett samband, sa åklagaren Mats Ljungqvist, kammaråklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, om utredningen tidigare.

Två misstänkta till

Tre män, med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, sitter sedan tidigare häktade för inblandning i dåden.

Och under onsdagen begärde åklagaren Mats Ljungqvist förlängd häktningstid. Ett av skälen han anger är att resultaten från Nationellt forensiskt centrum om DNA och fingeravtryck dröjt.

Läs mer: Naziströrelsen växer i hela landet

Men nu har alltså ytterligare två personer till kopplats till utredningen. Steneby vet inte i anslutning till vilket av dåden som hans klient är misstänkt.

– Men jag vet att han har gripits och är frihetsberövad, säger Jan Steneby.

Tror en av dem släpps

Efter förhören så tror Jan Steneby att utsikterna ser goda ut att hans klient släpps.

– Han svarade väldigt bra i polisförhören och det finns ingenting graverande för honom. Jag räknar med att han kommer släppas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet