Genrebild. Enligt beräkningarna väntas den sammanlagda sysselsättningen i länet öka med 1 200 personer till slutet av 2020. Foto: TT Fredrik PerssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

1 200 nya jobb i Västerbottens län

Publicerad

Arbetsförmedlingen beräknar att det kommer skapas 1 200 nya jobb i Västerbottens län under 2019 och 2020. Detta trots att konjunkturen håller på att mattas av.

Enligt Arbetsförmedlingens senaste arbetsmarknadsundersökning där 465 privata och offentliga arbetsgivare deltagit finns tecken på att högkonjunkturen har passerat toppen.

– Trots en viss försvagning i konjunkturen planerar drygt fyra av tio arbetsgivare i länet att rekrytera det kommande året, säger Timo Mulk-Pesonen, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressutskick.

1 200 fler i sysselsättning

Enligt beräkningarna väntas den sammanlagda sysselsättningen i länet öka med 1 200 personer till slutet av 2020. Detta i takt med att arbetslösheten i länet minskar.

– Arbetsgivarna behöver använda den befintliga arbetskraften i bristyrken på ett effektivare sätt. Samtidigt behöver aktörerna på arbetsmarknaden fokusera på varaktiga samarbeten för att på så sätt skapa kedjor av insatser för individen, säger Anders Eriksson, arbetsförmedlingschef i Skellefteå Norsjö.

Kompetensförsörjning kan bli utmaning

Samtidigt som fler väntas sysselsättas ser Arbetsförmedlingen tendenser till att kompetensförsörjningen kan bli en utmaning.

– Kompetensbristerna är inte enbart en konjunkturell företeelse som försvinner när konjunkturen vänder nedåt igen. Det har funnits och finns fortsatt alldeles för få som utbildar sig till yrken inom till exempel vård och omsorg, teknik och utbildning, säger Timo Mulk-Pesonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer