Alexander Mienna, till vardags hemmahörande i Umeålaget Gimonäs UIF, har nyligen blivit uttagen till det samiska ungdomslandslaget i fotboll. Foto: SVT

14-åriga Alexander uttagen i samiska landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Många fotbollsungdomar drömmer om att en dag få representera sitt landslag. Den drömmen har gått i uppfyllelse för Alexander Mienna som nu blivit uttagen i det samiska u-landslaget.

Just nu är 14-årige Alexander Mienna på plats i Kiruna för att träna med sitt gamla lag. Till vardags spelar han mittfältare i Gimonäs UIF i Umeå, men nu har hans fina prestationer uppmärksammats och snart stundar större uppdrag.

Alexander har nämligen blivit uttagen i det samiska ungdomslandslaget. Härnäst är det dags för Pite Summer Games som spelas nästa helg där laget ska delta. Till dess får Alexander tid att lära känna det nya laget.

– Det kommer bli svårt i början eftersom man inte känner fotbollsspelare men det kommer bli roligt tror jag.

”Mer förväntningar på folk som är yngre”

I U-landslaget som Alexander nu blivit uttagen till är de flesta spelarna mellan 16 och 17 år gamla. Att han därmed är yngst i truppen känner han ändå medför lite press.

– Det känns som att det blir lite mer press – att de har lite mer förväntningar på folk som är yngre, säger Alexander.

Vill representera a-landslaget

Men drömmen om att en gång få spela i något landslag slutar inte här, trots att han redan nu uppnått sitt mål. I framtiden siktar Alexander på att komma med i det samiska a-landslaget.

– Det är ett stort mål att komma dit. Det kommer bli härligt om man kommer dit säger han.

Landslagsman i fotboll, det låter som någonting?

– Ja det låter fantastiskt, säger Alexander med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.