Från fackligt håll menar man att företaget helt har struntat i de argument som funnits för att fortsätta i Ersmark. – Det är mycket känslor som dyker upp. Jag är både förbannad och ledsen, säger Jan Marklund, IF Metall. Foto: SVT

155 anställda får lämna Metso – ”Det är overkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kom beskedet: Metso lägger ned produktionen i Ersmark, och 155 personer blir av med jobbet. Enligt facket planerar man att flytta produktionen utomlands.
– Man har en plan att sprida ut vår tillverkning till låglöneländer, säger Jan Marklund, IF Metalls klubbordförande hos Metso i Ersmark.

Under onsdagseftermiddagen stod det klart att 130 fabriksarbetare och 25 tjänstemän får lämna sin arbetsplats på Metso i Ersmark norr om Skellefteå. Några månader in i 2020 väntas produktionen börja minska stegvis, för att avslutas helt innan det tredje kvartalet av 2020 är över.

Enligt Jan Marklund har ledningens huvudsakliga argument för nedläggningen varit att företaget vill förbättra sin lönsamhet.

Tillsatte konsult för att utreda lönsamheten

Från fackligt håll tillsatte man då en löntagarkonsult som djupdök i planer och underlag för att bland annat undersöka lönsamheten.

– Den rapporten vi fick var väldigt tydlig. Mer eller mindre smulade den sönder hela planen från Metsos ledning. Men man har bara viftat bort den och menat att man har för avsikt att fullfölja sina planer, säger han och tillägger:

– Jag har så svårt att acceptera att man, med så bristfälliga underlag som redovisas, ändå tar ett sådant här beslut. Att lägga ned en sån välfungerande enhet. Det är overkligt på något sätt.

Marklund menar att företaget helt har struntat i alla de argument som funnits för att fortsätta i Ersmark.

Flyttar produktionen utomlands

Metso har i dagsläget en fabrik i Indien. Enligt Marklund kommer företaget att flytta verksamheten i Ersmark utomlands, något han tror kunderna kommer reagera på.

– Man har ju en plan att sprida ut vår tillverkning till låglöneländer som man kallar det. Men det har under åren varit väldigt tydligt att våra kunder vill ha produktion i Sverige. Man tar ingen som helst hänsyn till den erfarenhet och kompetens som finns i Ersmark.

Från IF Metall tycker man det låter osannolikt att produktionstakten och lönsamheten ska bli densamma som i Ersmark.

– Enligt våran uppfattning har vi inte haft bekymmer med någon lönsamhet i Ersmark. Att på bara några veckors upplärning någon annanstans kunna tillverka produkter med samma kvalité låter helt osannolikt.

”Mycket obehaglig, men nödvändig åtgärd”

Patrik Isaksson, regionsansvarig för detta tillverkningssegment hos Metso, bekräftar att ett informationsmöte har hållits under dagen, men är i övrigt fåordig.

– I övrigt har jag inga kommentarer just nu, utan hänvisar till vårt pressmeddelande.

Men Sami Takaluoma, chef för affärsområdet hos Metso Minerals Consumables, säger i en kommentar till Norran att ”detta är en mycket obehaglig, men ändå nödvändig åtgärd”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer