I april drogs bromsen åt kring nyanställningar för vårdavdelningar inom Region Västerbotten. Nu försvinner 160 vårdtjänster.

160 vårdtjänster försvinner när Region Västerbotten sparar

Uppdaterad
Publicerad

I april drogs bromsen åt kring nyanställningar för vårdavdelningar inom Region Västerbotten. Nu försvinner 160 vårdtjänster.

Regionen har sedan tidigare infört hårdare restriktioner för nyanställningar, och tvingas nu dra i bromsen ytterligare. Det var VK först med att rapportera.

Enligt Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Västerbotten, arbetar man just nu med budgeten för att sedan fördela ut den så att det blir tydligt för varje verksamhet hur mycket som finns att röra sig med.

– Vi har 10 000 medarbetare i dag så det är inte så många som försvinner. 160 är inte en exakt siffra men det är ungefär så många vi måste reducera för att ha en budget i balans.

Oklart var tjänster försvinner

Det är ännu inte klart var tjänsterna kommer att dras in och Brita Winsa menar att det inte kommer att utpekas specifikt.

– Vi sitter inte på den här nivån och gör direkta direktiv att man ska plocka bort den här eller den där. Vi behöver minska lite på flera ställen men man får sin personalbudget och ser då vilken budget man har.

SVT Nyheter har sökt fackförbundet Vårdförbundet för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer