Foto: TT/Montage

17-åring frias för våldtäkt mot barn

Publicerad

En 17-årig Umeåbo anklagades för våldtäkt mot barn efter att ha haft samlag med en 13-årig flicka. Nu frias han av Umeå tingsrätt.

17-åringen och den 13-årig flickan var ett par sedan tio månader tillbaka. Under 2016 hade de samlag med varandra, vilket tingsrätten beskriver som frivilligt från båda.

Frågan var om 17-åringen kände till att flickan var under 15 år. 17-åringen erkänner samlaget, men säger att han trodde att hon var 15 år. Han visste vilket skola hon gick på, men inte i vilken årskurs. Han tog för givet att de var lika gamla eftersom de var på samma nivå.

Tingsrätten: Märkligt att inte känna till varandras ålder

Tingrätten anser att det är märkligt att paret hade en relation utan att känna till varandras ålder, eller att 17-åringen aldrig fick veta vilken klass hon gick i. Men trots det anser inte tingsrätten att det inte är helt uteslutet att det varit så. Därför frias mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer