Hittade ett nytt samiskt mönster från 1700-talet Foto: Johan Palomäki, SVT Sápmi

1700-talsfyndet: ”Som att hitta en pyramid i öknen”

Publicerad

Slöjdaren/duojaren Sven-Åke Risfjell i Vilhelmina har i princip alltid varit intresserad av mönster och noga studerat dom. Så nog blev han förvånad när han för ungefär tio år sedan bläddrade i en äldre bok från Nordiska museet och upptäckte något för honom helt nytt.

– Jag ringde Doris (hustrun) och sa att nu tror jag att jag hittat en ny pyramid i öknen, säger Sven-Åke Risfjell.

Det var en bild på ett bälte där det hängde en daaskoe (skedväska för män) som fångade Sven-Åkes blick. Ett mönster han inte sett tidigare är inristat på daaskoen som är i horn.

Enligt det han läst om bältet så har det tillhört nåjden Näkkorgornie som levde i Marsfjäll i slutet av 1700-talet.

– Det ska ha gått i arv i generationer tills en skogsvaktare kommit över det och sålt det till Nordiska museet. Det är ännu i deras ägo men utlånat till Ájtte där den finns att se, berättar Sven-Åke Risfjell.

Trycker upp egna textilier

Idag har han och hustrun Doris blåst liv i hornmönstret. De har låtit trycka upp heminredningstextilier och använder mönstret i den egna slöjden. Mönstret är tillsynes asymmetrisk men Sven-Åke tror att det betyder något.

– Det intressanta är att det är jättemånga män som blir väldigt intresserade av det här. Det är mycket märkligt. Kanske det finns något inbyggt i det här som attraherar hjärnan på något vis.

För den som letar finns det mer att upptäcka tror Sven-Åke.

– Ofta tror man att det är dagens föremål som är intressanta. Men man borde backa och gå in på djupet i de här museisamlingarna och se vad som finns där, så skulle man upptäcka mer som är intressant säger Sven-Åke till SVT Sápmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.