Problemen för byborna i Knaften och Vänjaurträsk utanför Lycksele har varit stora. Bara i december har dagarna med strömavbrott räknats till hela 18 stycken. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bybor har fått nog av strömavbrotten – har skaffat elverk

Publicerad

Bybor utanför Lycksele har fått nog – bara i december har de haft 18 strömavbrott.
Nu har flera köpt reservkraftaggregat för att säkra upp när strömmen försvinner.
– Det går inte längre. Nu har jag köpt ett bensindrivet elverk, säger Elisabet Larsson.

I flera år har problemen för byborna i Knaften och Vänjaurträsk utanför Lycksele varit stora. Bara i december har dagarna med strömavbrott räknats till hela 18 stycken.

– Vad som inte är kul är ju att jag tvingas ha metervis med skarvsladdar inomhus för att det ska bli ljust i lamporna, berättar Elisabet Larsson.

Filtar och täcken redo

I byn bor flera familjer. En del har barn och varje dag förbereder man sig för att strömmen skall försvinna och det skall bli mörkt och kallt i byn.

– Jag kokar alltid upp extra välling. Dessutom har jag gott om varmvatten i flera termosar. Filtar och täcken måste man också ha redo, säger Eva Hammarsten som är mamma till Alfred som är ett år.

”Flera kycklingar har dött”

Ulrika Gustafsson driver ett litet företag med uppfödning av kycklingar. Även hon påverkas när strömmen försvinner.

– Det är fruktansvärt. Flera kycklingar har dött för mig när strömmen fallerat i december, säger hon.

Så här har det varit i flera år nu. Skellefteå Kraft som levererar strömmen har på torsdag kallat till krismöte i bystugan. Detta för att förklara varför det varit strömavbrott under 18 dagar i december.

Men Elisabet Larsson har nästan gett upp.

– Jag får nog ha kvar dom här skarvsladdarna inne i huset till påsk minst. Men sen kommer ju solen och det blir ljust. Till midsommar borde väl strömmen fungera normalt igen kan man ju tycka, säger Elisabet Larsson.

Elbolaget: ”Otroligt beklagligt”

Skellefteå kraft menar att problemen beror på att elnätet är luftburet och att det inte klarar av den snö som kommit och de träd som fallit över ledningarna.

– Vi håller på för fullt att bygga om vårt friledningsnät som är ungefär 250 mil långt och vi bygger cirka 25 mil per år. Delvis lägger vi kabel och belagd lina som klarar trädpåfall, säger Magdalena Brodin, avdelningschef för lokalnät på Skellefteå Kraft och fortsätter:

– Det är otroligt beklagligt och absolut inte okej och inte acceptabelt att det ska vara så här och framförallt att de har så många avbrott, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer