Foto: SVT

19-årige William i Lycksele: ”Erbjöds fördelar i spel av elevassistenten”

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med elevassistenten som åtalats för ofredanden och grova övergrepp på barn skakar Lycksele. Bland annat ska mannen ha erbjudit pengar och fördelar i datorspel i utbyte mot sexuella tjänster. En av dem som säger sig ha utsatts – men inte anmält – är 19-årige William Karlsson.

– Om någon går ut och berättar så kanske någon annan vågar också, säger han till SVT.

Det var när William Karlsson gick i åttonde klass som mannen jobbade som elevassistent. Redan tidigt fann de varandra, bland annat genom det gemensamma intresset för datorspel.

– På skolan såg man honom som en lärare men annars såg jag honom som en polare, just eftersom vi hade ett gemensamt intresse i spelet.

Övergrepp på skolbarn i Lycksele

Men efter något år började deras relation att ändras och William fick erbjudanden om att få fördelar för tusentals kronor i datorspel om han gick med på tjänster med sexuella inslag som elevassistenten ville göra.

Pratade inte med någon vuxen

William är tydlig med att det inte handlade om några grova övergrepp i hans fall och att allt han gjorde, gjorde han frivilligt. Det slog honom aldrig att anmäla händelsen.

– Jag berättade inte för någon vuxen. Det var lite skam i det, och det kändes väldigt fel. Mina kompisar visste om det och det var något som man skämtade om lite i kompisgänget, inget man tog seriöst.

”Har inte sett mig som ett offer”

William är i dag 19 år och har i efterhand inte tänkt så mycket på händelserna. När han i början på våren såg rubrikerna om att elevassistenten gripits blev han chockad. Han har inte vetat om några grova övergrepp.

Har du tänkt på att anmäla det som hände dig nu i efterhand? 

– Jag har tänkt lite fram och tillbaka. Jag har väl insett nu i efterhand att det kanske inte var rätt. Men jag tror inte jag kommer att anmäla. 

Att övergrepp pågår under många år utan att någon vuxen får veta tror han handlar om skam. 

– De utsatta är så unga, och det kan föra med sig ganska mycket skam. Det här har ju varit en människa man litade på. 

Han hoppas att fler ska våga berätta om den här typen av händelser. 

– Jag har inte sett mig som ett offer, men när man börjar prata om det så är det ändå något som lättar från axlarna.

Hör William berätta om hur händelserna påverkade honom i klippet ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergrepp på skolbarn i Lycksele

Mer i ämnet