Tre dagar har avsatts för rättegången i Skellefteå tingsrätt. Foto: SVT

19-åring misstänks för våldtäkt vid skola – rättegång inleds

Uppdaterad
Publicerad

19-åringen misstänks för flera sexbrott i Skellefteå kommun, bland annat för en våldtäkt vid en skola. På torsdagen inleds rättegången i Skellefteå tingsrätt. 

Enligt åtalet skedde våldtäkten den 9 december vid en skola i Skellefteå kommun. Den misstänkte ska då ha tryckt målsäganden mot en vägg och dragit ner och hållit fast hennes byxor.

– Det har skett utomhus, säger åklagare Anna Lundberg.

Fem olika brott

Totalt handlar det om fyra personer som ska utsatts för totalt fem olika brott, främst sexbrott. Något som Norran var först med att berätta. En av flickorna var under 15 år när den misstänkte ska ha kysst henne på halsen och tagit på hennes rumpa. Brotten ska ha skett mellan juli och december förra året.

Åklagare Anna Lundberg anser att 19-åringen ska dömas för våldtäkt, försök till våldtäkt, två sexuella ofredanden samt ett fall av ofredande.

Greps och släpptes

Tio dagar efter den misstänkta våldtäkten anhölls 19-åringen, men släpptes redan dagen efter.

– Generellt kan jag säga att när det rör sig om misstänkta som är under 21 år så krävs mer att hålla dem frihetsberövade, säger åklagare Anna Lundberg.

19-åringen förnekar brott på samtliga åtalspunkter.

– Jag har inget mer att säga än att han förnekar brott och att rättegången sker bakom stängda dörrar. Samtliga inblandade är väldigt unga, både den tilltalade, målsäganden och vittnen, säger mannens advokat Linda Sundlöf.

Tre dagar har avsatts för rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.